16 juli, 2008

Fusie? nee bedankt


Temidden van de regeringscrisis in België een Belga-bericht namens de kardinaal:
In naam van de bisschoppen van België vraagt kardinaal Danneels het drama van de mensen zonder papieren niet te vergeten. "De huidige politieke crisis in ons land mag de ontreddering van de vele mensen zonder papieren niet doen vergeten", aldus de kardinaal.

"Ik roep de politieke wereld dan ook op alles in het werk te stellen voor een realistische, edelmoedige en rechtvaardige regularisatie en dat zo spoedig mogelijk. Samen met de verenigingen die zich om hun lot bekommeren, vraag ik - eens te meer - de honger- en dorststakers hun acties te beëindigen en hun krachten te bundelen met al wie op een constructieve manier ijvert voor een degelijke politieke oplossing van dit drama."
.

Olivier Mouton van Le Soir behandelt de crisis in Le Nouvel Observateur.

Er was toen er weer eens een politieke wind werd gelaten vanuit Venlo volgens een peiling een ruime meerderheid te vinden in Nederland voor een fusie van "Vlaanderen" en Nederland. Het minste dat ik dan verwacht is dat de Nederlandse pers de ontwikkelingen nauwlettend volgt: wanneer komt de fusie? Ik geef een overzicht direct na het rondje dat ik zojuist gemaakt heb langs de genoemde nieuwsbronnen:

 • 'Leterme terug als premier België': zevende plaats nu.nl
 • Koning kreeg nimmer greep op Belgische crisis: vierde plaats Nederlands Dagblad
 • Politieke soap: Leterme terug als premier: opener De Telegraaf
 • Helemaal niets: NRC-Handelsblad
 • Helemaal niets: Het Financieele Dagblad
 • Zelfde persbericht als nu.nl, verstopt: Volkskrant
 • Belgische koning wil herkansing Leterme: verstopt in lopende nieuwslijn bij Algemeen Dagblad, wel van eigen correspondent
 • Leterme terug als premier België: eerder genoemd ANP-bericht als opener van Trouw.

  Dus de serieusheid van de Nederlandse online pers (pardon hoor) omstreeks 21.30u. 16 juli 2008 vastgesteld:
  1. Trouw
  2. De Telegraaf
  3. Nederlands Dagblad
  4. Algemeen Dagblad
  5. nu.nl
  6. De Volkskrant
  7. Financieel Dagblad
  8. NRC-Handelsblad

  NRC-Handelsblad plaats ik als laatste, omdat het FD blijkbaar geen boodschap heeft aan politiek nieuws dat de aandacht van de beurskoersen afleidt. Niet direct een serieus broertje van de Financial Times, wat? Maar het NRC-Handelsblad heeft meer pretenties.
  Eigenlijk verbaast de uitslag mij niet zo, al vind ik de onderste notering van NRC-H toch nog wel even schrikken....

  Nu, zuiderburen, trek uw conclusies. Houd Milquet als vice-premier, is mijn advies... (En Verhofstadt terug als premier).
 • Geen opmerkingen: