29 juli, 2008

Doorgevingen in de Noordwesthoek


Waarom het woord "channeling" duidelijker zou zijn dan zoiets als "mediamieke doorgeving" is mij niet duidelijk. Het Engels suggereeert ongetwijfeld iets nieuws wat natuurlijk helemaal niet nieuw is. Maar goed, Auke Jelsma channelt Jezus Zelf in Doorgevingen van Jezus.

Jezus van Nazareth verschijnt aan de schrijver in het ruime gebied tussen Kampen en voorbij Meppel, en een keer in de auto ervandaan. De domste vraag die er gesteld kan worden is uiteraard: is dit echt gebeurd? Natuurlijk is Jezus aan de schrijver verschenen in deze omgeving. Heeft Hij ook iets nieuws te melden?

Uitgezonderd Van Schendels Mensch van Nazareth ben ik (nog) niet thuis in de Leben-Jesu-literatuur, inclusief de pil van Renan die nog ligt te wachten...
Dat Judas Iskariot de diepstgelovige discipel was heeft Van Schendel, naar ik begrepen heb, weer van Renan - en Jelsma moet (een van) beiden toch kennen, als auteur van Wie is wie in de mystiek... Maar als JvN het direct tegen hem gezegd heeft is het des te gezaghebbender. Eigenlijk vind ik alleen het vermelden van Zijn vader (zonder hoofdletter) moeilijk te verteren. Jelsma biedt hiervoor een contextuele uitleg die mij wat zwaar op de maag ligt maar die daarom nog niet onwaar hoeft te zijn. En ik vermeld hem hier niet, want ik wil het boek wel aanraden en wil dus niet de inhoud weggeven - het boek is al met al makkelijker te vinden dan Renan of Van Schendel.

Geen opmerkingen: