14 februari, 2007

Drie euro per dag


Prettig even in de Zuidelijke nederlanden verbleven. Het verbaast mij nog steeds dat daar niet (evenmin als in Duitsland bijvoorbeeld) geleefd wordt naar het diep-wetenschapelijke inzicht dat het circuleren van de eurocent en de 2-eurocent te duur is. Je krijgt daar gewoon het juiste geld terug in de winkel.
Anderzijds heeft men wel berekend dat iedere Vlaming drie euro per dag betaalt aan iedere Waal - als een soort solidariteitsoverhevelng. Wie heeft dit uitgezocht, waarom, hoe is "de Vlaming" gedefinieerd en hoe "de Waal"?

Een schandalig onderzoek. Het was het gebrul vanuit vooral Slovenië dat men daar niet meer wilde opdraaien voor de armoedzaaiers in Kosovo en Macedonië, dat geleid heeft tot de ontbinding van Joegoslavië en de bijbehorende oorlogen (in het algemeen wordt hier een ander verhaal over verteld - niet zo gek als men het enthousiasme waarmee Slovenië in "Europa" is opgenomen in aanmerking neemt.) Voor de zekerheid: het afgebeelde boek gaat tegen de "Vlaamse" redenering in.

Waarom wordt mij als Hollander niet verteld hoeveel wij Hollanders dagelijks moeten ophoesten voor de Friezen? Of de Limburgers? Etcetera...Het is simpelweg het vernisje van beschaving dat weggekrabd wordt. In Slovenië. In Vlaanderen. In Nederland, waar de cent te duur is. Socialisme of barbarij? De teerling is al enige tijd geleden geworpen.

Geen opmerkingen: