04 juli, 2006

Opa, vertel eens...


Omdat er toch iets crisisachtigs aan de hand heet te zijn in Nederland - misschien is het ook daarvoor te heet - luister ik weer een enkele keer naar de Nederlandse radio. Het eerste dat opvalt is dat het buitengewoon moeilijk is een actualiteiten/nieuwsstation te vinden. Als er op de middengolf iets van dien aard is weet het zich goed verstopt te houden. Op de FM woedt de terreur van de muziek die je niet wilt horen, op ongeveer ieder beschikbaar kanaal. Een enkel lokaal station weet nog iets aparts te bieden. Geen nieuws, of het moest het verdwijnen van het nieuws zijn - deze inhoud van de reclameverpakking heet tegenwoordig NOS-Journaal op de radio.

Ha! gesproken woord! een quizje over geschiedenis.
Het is eigenlijk te heet om mij de inspanning te getroosten hier aandachtig naar te luisteren. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik dacht dat de enige keer dat de twee kandidaten in de buurt zaten de overwintering van Barentsz op Nova Zembla was. De quizmaster stelt deze op 1496-1497. Da's kras. De kandidaten hielden het op ergens vroeg in de zeventiende eeuw. Dat meende ik ook te weten.
Ach ja, de quizmaster kon toch ook niet alles weten. Het was toch in de gouden tijd van de Republiek: een eeuw later.

Ontstellende antwoorden van mensen die toch niet vorige week de schoolbanken vaarwel hebben gezegd en dus nog enigszins weet van de geleding van het verleden zouden moeten hebben.
De moord op Bonifatius door "de heidense Friezen" wordt in de vijftiende eeuw gesitueerd. Beide kandidaten wonen in West-Friesland.
Maar het ongelooflijkst was de datering van de annexatie van de Noordelijke Nederlanden (zo werd het in de quiz natuurlijk niet gezegd, het werd maar alvast "Nederland" genoemd) door Frankrijk. Deze werd respectievelijk in 1890 en in 1870 geplaatst.

Een van de kandidaten was gepensioneerd. Had hij zijn opa of oma horen praten over de Franse tijd? Geen idee zelfs van de politieke omstandigheden waaronder je eigen naaste familie leefde. Verbijsterend.
Dit zijn de mensen die op 22 november een weloverwogen beslissing gaan nemen over waar het met Nederland verder naar toe moet.
Enfin, het is te heet om me daar nu druk over te maken.

Geen opmerkingen: