02 juli, 2006

De echo van Warschau


Wie een mens redt, redt de hele mensheid. Deze talmoedische wijsheid heeft zijn tegenhanger in "Wie een mens doodt, doodt de hele mensheid." Een zin die ook in de Koran terug te vinden is.
Dat Israel in feite wordt bestuurd door een militaire junta is nieuws dat de gelijkgeschakelde pers nu eenmaal niet mag brengen. Het leger maakt de dienst uit - een van de redenen waarschijnlijk waarom het regime het zo goed kan vinden met dat van Turkije. Dit leger is nogal vernederd door de ontvoering van een korporaal - een ontvoering die in verband staat met de leugens na de moord op het strand van Gaza, maar ook hier gaat de gelijkgeschakelde pers niet op in.

Er komen allerlei parallellen in mij op in verband met deze zaak. Daar zal ik niet de enige in zijn. Virginia Tilley gaat de vergelijking tussen Gaza en het ghetto van Warschau aan. Daar laat ik het dan maar bij.
Mijn contacten in Israel zijn de afgelopen jaren weggezakt. "Ik woon in een treurig deel van de wereld," was ongeveer het laatste levensteken van iemand die ik niet zal noemen.
Het zal niet goed aflopen.

Geen opmerkingen: