04 juli, 2006

Onze Staatsloterij is ouder (Wim Kan)

(W)ere it left to me to decide whether we should have a government without newspapers or newspapers without a government, I should not hesitate a moment to prefer the latter.
Naar verluidt een uitspraak van Thomas Jefferson. Ik sta niet in voor de bron, maar als het niet waar is, nietwaar, is het mooi gevonden. Het wordt dezer dagen aangehaald in verband met de hetze tegen de krant van Sulzberger.
"The government is best which governs least" wordt ook aan hem toegeschreven. Maar het is waarschijnlijk een citaat van Thoreau, uit The duty of civil disobedience..., die het aan Thomas Paine toeschreef om het meer gezaghebbend te laten klinken. (Paradoxaal - maar het hele anarchisme is paradoxaal).
En "There is no government like no government", een bumpersticker die ik ken van de fietstas van een makker van de Catholic Worker - waar komt die vandaan? Zo'n mooie vondst moet van iemand zijn, dat kan niet anders - zal de gedachte zijn. Zoals ..it happens nu eenmaal van Forrest Gump is. Hoewel Ludo Abicht het serieus aan de Wobblies toeschrijft vind ik Gump bij gebrek aan betere auteur altijd nog de beste bron voor deze.
Gedachten bij de vierde juli.

Geen opmerkingen: