11 maart, 2010

Waarom is niet iedere dag als Kerstmis?

Er is een Christmas-eiland, een eind zuidelijk van Java, dat in het nieuws kwam dorodat de Australische overheid daar een concentratiekamp voor vluchtelingen ingericht had. In Australië was namelijk geen plaats voor hen. Tenslotte zou er ook op Kersteiland geen plaats voor hen zijn, en werd het verhaal de wereld ingeholpen dat de vluchtelingen ("asielzoekers") hun onwillige gastheren wilden dwingen door hun kinderen overboord te gooien - wat ook weer later als leugen erkend werd, maar niet op de voorpagina's.
Dit eiland is stilletjes uit het nieuws verdwenen, komt alleen nog aan de orde in natuurfilms met enorme massa's rode krabben die naar zee lopen.

Het andere Christmas (Kiritimati) maakt deel uit van de eilandenrepubliek Kiribati (Tungaru), de hoofdplaats heet London, met een kleine tweeduizend inwoners. De subarchipel Line Eilanden waartoe het behoort is tussen 1957 en 1962 gebruikt als proefplaats voor atoombommen, zowel door Groot-Brittannië als de VS, die tot 1979 aanspraak bleven maken op de archipel. "Onderzoek" tien jaar na de proeven zou uitgewezen hebben dat de straling er minder was dan in menige drukke stad en dat er heel goed gewoond kan worden en gegeten van wat er groeit of rondloopt/-zwemt.
Is dit geloofwaardig? Is het een idyllisch eiland? De beelden spreken hun eigen taal.

De proefplaats Maralinga, genoemd in het gelinkte overzicht, is op het vasteland van Australië.

Geen opmerkingen: