20 maart, 2010

Het dorre Nederlandstalige veld

Maria Trepp, kritisch-theoretica in de barre woestenij van Leiden (zij promoveert nu elders), was, naast de verderopgelinkte Karel Smouter, de eerste die op mijn webactiviteiten hier reageerde, reden om haar in ere te houden. Ik volg haar weblog, maar met zekere schrik: wat moet je met reacties van mensen die in feite alleen maar willen schelden en de vaste xenofobe riedels kwijtwillen? En wil ik mij bezighouden met neoconuithangbord Ayaan Hirsi Ali, om maar iemand te noemen? Nee, bedankt.

Gisteren was er aanleiding om te reageren met wat linkjes over christendom-na-het-christendom. Nog iets waar ik mij liever niet mee bezighoud: de onstuitbare zelfvernietigingsdrang van de kerk als instituut. Ik ben er niet blij mee maar ik kijk er ook niet van op. Het ging er om te wijzen op geloven, denken en handelen "voorbij de kerk". Dus ik wees hier op door middel van deze reactie:

Er zijn inmiddels volop mensen die zich wel met (de boodschap van) Jezus vereenzelvigen, maar liefst zien dat het instituut "kerk" ten onder gaat (waar het zelf hard aan werkt trouwens).
Ik ben zo vrij naar mijzelf te verwijzen met bijvoorbeeld
Jonathan Bartley en
Dave Andrews.


Hierop kwam een reactie onder de naam Maanmeizje:
AdR,

Hulde voor de links. Ik had nog nooit gehoord van 'ChristiAnarchism'. Wat mij betreft kunnen deze ideeen geschaard worden onder Groot Nieuws.

Ik ga het bestellen en verspreiden! Misschien maar eens toevoegen aan de bibliotheek van mijn plaatselijke gemeente :) en dit voer voor een bouwsteen (= opbouwende samenkomst in gemeenteverband) laten zijn!!!!

De jongens die het boek van Dave Andrews zouden vertalen hebben het karwei nooit voltooid. En nu? Wat zou ik Maanmeizje kunnen aanraden in het Nederlands aan hedendaagse literatuur over christen-anarchisme nu? Er valt niet veel te bestellen, vrees ik. Misschien wel niets. Van Shane Claiborne, verneem ik, is intussen iets vertaald, maar hij is geannexeerd door de hapjeklapjegemeente die als de dood is aanhang en dynamiek te verliezen. Toch zal ook voor hen de klok luiden, vroeg of laat.

En leden van de echte Kerk staan met lege handen. Ik kan mij ditzelf ook aanrekenen. Mijn enthousiasme over de bundel Religious anarchism, met mijn eigen historische bijdrage, en Alex Christoyannopoulos' Christian anarchism laat buiten beeld dat er in het Nederlands vooralsnog niets actueels is. Van het katholieke front een schrijver die in de buurt komt: Stanley Hauerwas, net uit. Moet ik nog op ingaan verder.

Ik denk niet dat Bijleveld Heerings De zondeval van het christendom nog in catalogus heeft, maar ook al is het ook in de ramsj waargenomen (wat de beschikbaarheid alleen bevordert), Tolstojs Mijn biecht en Mijn kleine evangelie zijn hier nog wel leverbaar. Ook hebben ze Oefening in christendom van Kierkegaard. Beiden negentiende-eeuwers maar met Felix Ortt, ruim vijftig jaar geleden overleden, lijkt het christen-anarchisme even uit deze streken verdwenen. Zelfs uit de Catholic Workerhoek is er niets in het Nederlands momenteel. Laaf u aan Thomas Merton, die komt in de buurt, kan ik zeggen.
Hopelijk zal ik tijdens mijn komende verblijf bij geestverwanten in de VS de inspiratie en kracht opdoen er aan te werken.
Zo zij het.

Geen opmerkingen: