27 november, 2009

Schandelijke daden


Taner  Akçam's De Armeense genocide - oorspronkelijk verschenen in het Engels onder de titel A shameful act -  ligt net in de ramsj, nu  nieuws doorkomt van hoop op verzoening tussen Armenië en Turkije en het openen van de grenzen.
Van Karabach (Artsach) wordt gezegd dat het zo'n belangrijk doorvoerpunt van olie en gas is en dat daarom het bezit ervan zo omstreden is. Is iedere streek ergens ten oosten van de Middellandse Zee dan zo belangrijk als doorvoerpunt? Hoe dan ook, het regime van Azerbeidzjan dreigt de door Stalin aan Azerbeidzjan toegewezen Armeense provincie met geweld "terug te brengen bij het vaderland", zodat onderhandelingen tussen Armenië  en Azerbeidzjan weer vast dreigen te lopen.

Akçam is een mooie illustratie van het Grandioze Belang van Wikipedia. Het Nederlandse lemma noemt hem een voormalig lid van "linkse terroristische genootschappen" als Dev-Yol, schrijft dat hij in dienst is van de Duitse inlichtingendienst en dat hij een crypto-Armeniër is. Een Engelstalig lemma moet ook zulke prachtinformatie bevat hebben, reden waarom de desbetreffende Wikipediaan ontslagen is, wat dat ook moge betekenen. En het heeft tot gevolg gehad dat Akçam bij de Canadese en de VS-grens is opgehouden op verdenking van "terrorisme".
Zo doen we dat met de eerste schrijver van Turkse afkomst die genocide zowaar genocide durft noemen.

En Wikipedia - het is een aardig idee als alle mensen het goede en het ware zouden nastreven.
Ik moet de andere door mij geschreven lemmata misschien ook maar eens weghalen daar.

Geen opmerkingen: