09 januari, 2009

We'rre dooomed....


Incompetente Nederlandse nieuwsmedia brachten mij er een klein jaar geleden toe te denken dat bijenstaten geplaagd worden door een parasiet die faraomijt heet. Dit moet dus varroamijt zijn, het beest is hier afgebeeld.
Varroa is nog wel door de Nederlandse entomoloog Oudemans geïdentificeerd op Java in 1904.

Is deze parasiet de verklaring bij uitstek voor het instorten van menige bijenkolonie? De mijt Varroa destructor is pas in 2000 als aparte soort beschreven. De parasiet wordt verspreid door handel in geïnfecteerde koninginnen. Het oorspronkelijke leefgebied van de mijt is Zuidoost-Azië.

Natuurlijk, vreemde parasieten doen het goed als Vijand, vooral als ze sterk vergroot afgebeeld kunnen worden zoals hier en daarbij rood zien van het bloed. Maar veel waarschijnlijker verklaringen voor het massale bijensterven zijn toch het gebruik van zogeheten pesticiden, genetische manipulatie van waardplanten en monocultuur. Een bij die niets anders kan vinden dan zonnebloemen of mais enzovoort wordt alleen al door het eenzijdige dieet verzwakt.

Het is gemakkelijker de parasiet als bestrijdenswaardig en als schuldige aan te wijzen - daar kunnen weer pesticiden tegen ingezet worden tenslotte - dan de gehele organisatie van de landbouw in de zogeheten ontwikkelde wereld ter discussie te stellen. Toch hebben we niet de autoriteit van een hoogstwaarschijnlijk apocrief citaat van Einstein nodig om te bedenken dat de mensheid (en zij niet alleen) niet voortkan als de bij uitsterft. Helaas is het bijensterven niet het enige doemscenario dezer dagen.

Geen opmerkingen: