24 januari, 2009

Kraandans


Selda Bağcan - Turna Semahı door vavelya

Over Peter Owen Jones' uiterst oppervlakkige toer langs tachtig geloven op de wereld heb ik hier en hier al eens mijn gal gespuid. Zeven minuten uittrekken voor wat hoe dan ook op een uiterlijke, televisionaire verschijningsvorm neerkomt, kan alleen maar vertekenen. Vanavond 23 januari was dit bijvoorbeeld het geval met de Yezidi's en de Samaritanen. Dat Mea Shearim een antizionistische wijk in Jeruzalem is: niet vermeldenswaardig. Enzovoort.

Het is ook raar als zijn tolk in Istanbul zegt dat zij geleerd heeft dat zij maar beter niet kan zeggen dat zij Alevitisch is: dit is BBC2, mevrouw.

Ik blijk heel wat alevitische muziek in huis te hebben zonder het te weten, zonder zelfs te weten wat alevitisch inhoudt. Het kan in verband gebracht worden met Ali, de neef van Mohammed, maar als geloofscomplex lijkt het ook allerlei substraatachtige elementen te bevatten. Iets om nader kennis mee te proberen maken - ik excuseer mij bij voorbaat tegen een onbekend aantal landgenoten uit de Turks-Koerdische-Iraanse diaspora.

Op de video wordt de kraandans uitgevoerd, een belangrijk element van het geloof. De vogel heeft veel te vertellen, net als de nachtegaal - armbewegingen symboliseren de wiekslag. Wat de kraan vertelt lijkt toch ook een mysterie te zijn, waarin men ingewijd zal moeten zijn.

Geen opmerkingen: