26 januari, 2009

De Marxistisch-Leninistische Partij Nederland


De ruimen verder geleegd:

Ideologisch (of moet je zeggen: theoretisch) stelden ze weinig tot niets voor, maar ze konden mensen op de been krijgen als het moest. En ze organiseerden altijd wel een comiteetje dat anderen voor de voeten liep, en dan liefst een dat de nieuwste wending in Peking moest vertolken. Veel reden was er niet om medelijden te hebben met de maoïsten van de jaren zeventig (het enige decennium van de stroming in Nederland) - ze kozen zelf voor de draaimolen waar ze ingestapt waren. En een enkele keer kwam een demonstratie van hun goed uit. "Wij" anarchisten "deden" niets aan Vietnam - we waren uiteraard tegen de Amerikaanse bemoeienissen daar, maar "de opbouw van het socialisme" onder de bezielende leiding van enz. enz. in Vietnam was toch ook niet iets om voor te zijn. Een anarchistische delegatie van Gerben Sloot en mij liep eens mee in een maoïstische demonstratie in verband met Vietnam. Ik vertelde Gerben wat ik net gelezen had over de beweging in de VS: daar scandeerde men de leuze : "Ho-ho-ho Chi Minh, Viet Cong is gonna win". Hij vond dat mooi en ging het tot mijn gêne roepen. Aarzelend werd het door de belendende maoïsten overgenomen, maar al snel veranderd in: "Ho-ho-ho Chi Minh, 't Vietnamese volluk wint". Zo hielp ik ze gratis en voor niks aan een leuze. Iets om nog met plezier aan terug te denken.

Het gebrek aan bagage blijkt nogal pijnlijk uit de verzamelde documenten van de door de BVD opgerichte Marxistisch-Leninistische Partij Nederland. Frans Panholzer heeft bedrijfskranten, uitgegeven door het genootschap, geïnventariseerd en (opnieuw) uitgegeven. Gunst, zo weinig stelde het dus voor. De braafheid en de ledigheid druipt er van af. Het viel niet eens op dat deze leegte uit de koker van de BVD zelf kwam. Pas achteraf besef je dat het niets voorstelde, dat maoïsme - en dat zegt iets over de hedendaagse politici die het vak in die kring geleerd hebben, onder wie Zalm. Wie een exemplaar kan bemachtigen zal het zelf zien.

- Frans Panholzer, Voor de BVD naar Peking. (Verzameling documenten van de MLPN). Uitgegeven door de samensteller, ongepag., €2,50.

Geen opmerkingen: