28 januari, 2009

Het bevroren lachje van de censor


De Israelische woordvoerder met het vette Australische accent, zich noemende Mark Regev, geboren als Mark Feinberg, begint steeds meer op de beroemde Iraakse Baath-minister van voorlichting te lijken. Alleen riep deze sympathie op. Regev wordt gaandeweg belachelijker, althans, over waar hij het over heeft valt natuurlijk niet te lachen: Chamas dwingt ons chun kinderen dood te schieten; het staat vast dat zij met fosforbommen chebben gegooid. En meer. Maar de valse lach die dit type steeds ophad is al een tijdje weg. Channel 4 en ook BBC's Newsnight weten raad met hem - het zijn natuurlijk ook media waar een geboren-Engelstalig-accent geen indruk maakt. Je moet ze wel heel bruin bakken wil je dergelijke linientreue media tegen je in het harnas jagen. En dat doet Regev.

In de dagen van de beroemde Iraakse minister werd altijd verteld dat beelden of geluiden doorgegeven vanaf de Iraakse kant goedgekeurd moesten worden door de Iraakse overheid. Het werd er nooit bij gezegd dat dit van de kant van de "coalitie" op zijn minst net zo was.

En op een doordejaarse dag - niets bijzonders aan de hand, de dagelijkse katastrofe - meldt de correspondent van McClatchy in Jeruzalem maar eens wat de censor van de Democratie van het Midden-Oosten vandaag eist. Verder hoor je daar nooit een correspondent over.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ondanks soms kritische geluiden van Newsnight (BBC), zie toch ook:

http://www.counterpunch.org/tripathi01262009.html

Dit is een kritiek op de meegaandheid van de BBC met de censuur....

Maar in de Nederlandse pers is het erger, heb ik het idee, als ik heel af en toe iets daarvan opvang.

LaLa