11 september, 2008

Utopie en grond


Op de Anarchist Studies Network Conferentie in Loughborough spraken John Jordan en Isa Fremeaux van het Laboratory of Insurrectionary Imagination over het verslag van hun rondreis langs "alternatieve projecten" in Europa. De eerste collectieve boerderij van Longo maï maakte deel uit van hun reisbestemmingen. Een Steile Man maakte bezwaar tegen hun aanduiding van deze projecten als utopieën. Utopie leidt tot massamoord, vond hij. Het Achterhuisdenken noem ik dat, voorzover je het denken kunt noemen ~ Hans Achterhuis, voor de zekerheid. In feite zijn het neoconpraatjes. Alsof Stalin, Hitler, Mao of de Rode Khmer utopisten waren.
De genoemde projecten hebben alle hun topos, dus zijn niet utopisch, maar werkelijkheid daar en nu.

Een van de andere beschreven projecten van John en Isa betrof een permacultuurboerderij in Cornwall. "Permacultuur vergt kennis van de grond, en die bouw je niet in één generatie op", zeiden ze. Weer reden tot interventie van Steile Man op Conferentie. Bloed en bodem, dat is fascistisch. Alsof de fascisten met "trouw aan de grond" Europa hebben veroverd en leeggemoord.
Ook ter linkerzijde heb je van die volautomatische ondoordachte reacties. Voor mij reden om mij authentiek kwaad te tonen, wat de moderator achteraf leuk bleek te hebben gevonden.

Ik weet niet zeker of permacultuur echt iets nieuws is, en niet echte, "ouderwetse" landbouw in een nieuw jasje, maar dat is een geheel andere zaak.

Geen opmerkingen: