12 september, 2008

Opmaat voor een nieuwe elfde september?


Russische legeroefeningen met Venezuela. Nicaragua erkent Abchazië en Zuid-Ossetië. Bolivia staat aan de rand van de burgeroorlog en heeft inmiddels feitelijk de diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten verbroken.

Het kan zijn dat de Verenigde Staten het even te druk hebben met het bombarderen van huwelijksfeesten in Pakistan en Afghanistan. Maar Latijns Amerika kan niet zomaar "verloren gaan". Een militaire staatsgreep in Venezuela lijkt onwaarschijnlijk. En het zijn dezer dagen de Helden van de Vrije Markteconomie (zoals op de afbeelding) die soldaten in Bolivia te lijf gaan ter verdediging van de belangen van de Shell en andere.
Maar is het ondenkbaar dat Latijns Amerika opnieuw een dictatoriale winter tegemoetgaat na deze surrealistische linkse lentedagen? Ik zou het niet uitsluiten. Als het Boliviaanse leger op deze manier vernederd wordt kan het zich net zo goed tegen de gekozen president keren.
En nee, vluchtelingen zullen niet welkom zijn, en er zal geen President Evo Moraleslaan komen in Amsterdam, ergens achteraf.

Geen opmerkingen: