20 september, 2008

Diepe gedachten borrelen op


Een kleine dertig jaar ideologische oorlogvoering eindigt niet hier, maar loopt voorlopig wel hierop uit: de belastingbetaler m/v draait op voor de grootschalige valsemunterij van het bankwezen, en dat noemt de courant dan nieuw socialisme.
De huisuitzettingen in de VS gaan onverminderd voort. In Michigan is de nieuwe daklozen alvast het stemrecht ontnomen. Klinkt al weer aardig naar negentiende-eeuws kapitalisme. (Toch maar het k-woord gebruiken hier).
Kan de VS-belastingbetaler dit opbrengen? Tenslotte worden de oorlogen tegen Afghanistan en Irak ook al op de pof gevoerd. Eigenlijk is het gebruik van het s-woord wel gepast. We weten hoe het is afgelopen met de Socialistische Staten, nietwaar.

De beurs veert op van het heuglijke nieuws over het nieuwe socialisme. Tot de volgende onverwachte ramp zich geheel naar verwachting voordoet. Tegen het einde van volgende week, vermoed ik.

Briljante econoom neemt het woord:
Hoogleraar economie Rick van der Ploeg spreekt van ‘een ongeëvenaarde ingreep’. Het staatsfonds van Paulson noemt hij ‘een stalinistische interventie in de financiële markten. We zien een aartsconservatieve regering die de schulden van poker spelende bankiers nationaliseert. Dit geeft de ernst van de crisis aan.’

Ik weet nog te goed wat die mijnheer vond van sterrenkunde, toen hij over onderwijs ging. Een diepdenker.

Dat alles gewoon doorgaat, dat is de katastrofe.

Geen opmerkingen: