14 september, 2008

Dreigend defaitisme bij Het Parool


''Het is geen woonomgeving, maar een oorlogsgebied,' zegt een bewoonster van de Amsterdamse Vijzelgracht, waar monumentale panden op instorten staan dankzij werkzaamheden aan de zogeheten Noord-Zuid-metrolijn.
Dit oorlogsgebied is er inmiddels al zo'n dertien jaar, en het duurt zeker nog zeven jaar. En voor dit beschavingsoffensief - want wat is het onder de grond stoppen van openbaar vervoer anders? - zijn geen traangasspecialisten ingehuurd, zoals voor de zogenaamde Oostlijn. Men laveert gelaten om en door de troep van de opgebroken hoofdader van de binnenstad. Maar bespeur ik nu plotseling twijfel bij Het Parool? We gaan toch niet defaitistisch doen?

In Leiden speelt iets dergelijks, zij het dat het hier wel degelijk om een bovengrondse verbinding gaat. Nu was Leiden nog niet zo heel lang geleden een tramstad en ik zou niet weten waarom het onoverkomelijk zou zijn als zij dat weer zou zijn. Maar de argumenten waarmee het door de strot van het platte volk wordt gedrukt... - mooi uitgedrukt hier:
De PvdA zocht aansluiting bij de kiezer met de leus ‘de tram naar het strand’. Je bent er nu in 15 minuten, maar als het aan hun ligt in een kwartier.


Die is nog mooier dan de propaganda in Amsterdam: Nu in 21 minuten naar het Minervaplein, straks in twintig. "Heb ik tenminste nog wat aan mijn middag". Gek, die hoor je niet meer. Het oversteken op de Vijzelgracht of het Rokin duurt wel langer dan een minuut extra, al jaaaaren....

Geen opmerkingen: