25 september, 2008

Dramatische dagen


Misschien is China echt al zo ver dat een mening, geuit in een staatsblad, niet noodzakelijk die van het regime is. Hoe dan ook zal de pers er wel net zo vrij zijn als in Nederland bijvoorbeeld: vrijwillige spreekbuis. Dan is er toch reden bezorgd te zijn over wat China met de dollar gaat doen.

En in ieder geval zou het resultaat van de grootschalige verdere valsemunterij in de VS kunnen zijn dat een paar miljoen voor een hamburger over een jaar gewoon is. Er hoeft niet eens met het vingertje naar Zimbabwe nu of Duitsland in de vroege jaren twintig gewezen te worden. Polen of Turkije zo'n twintig jaar geleden, Rusland onder Jeltsin zijn voorbeelden die ook genoemd kunnen worden.

Het hoort bij de kleine lettertjes van de plannen van Bush en de zijnen: zevenhonderd miljard dollar bijdrukken om "de banken te redden" - want daar komt het op neer - zou wel eens de val van de VS-dollar met zich mee kunnen brengen. Bernanke heeft het in het voorbijgaan even gezegd.

Of China, Japan, Rusland en andere crediteurenlanden dumpen de onbruikbare dollar of zij worden in de val meegesleept. In het eerste geval komen ze er net iets minder slecht vanaf. En in beide gevallen is het afgelopen met de Verenigde Staten van Amerika. Of het land nu in vijftig stukjes uiteenvalt of niet.

Maar het gelag wordt nu eenmaal niet door de rijken betaald. Toch - het gepiep van Bush op de televisie doet denken aan de laatste dagen van de Führer in zijn bunker. Alleen verscheen die niet op televisie.

Geen opmerkingen: