30 juni, 2008

Rationaliteit of instinct tot zelfbehoud


De heersende klasse kan niet rationeel zijn, want als zij het was zou zij niet heersen. Misschien moet men zoiets bedenken bij het lezen van scenario's als dit.

Het VS-parlement is een resolutie aan het voorbereiden die oproept tot een blokkade van Iran, waarbij schijnheilig wordt toegevoegd dat het geen machtiging tot oorlog is. Justin Raimondo ziet als actiemiddel het bestoken van Congresleden en senatoren om hen te weerhouden van het aannemen van deze resolutie. Een blokkade is immers zelf al een oorlogshandeling. Er zullen geen miljoenen de straten opgaan zoals in de eerste maanden van 2003 om tegen deze oorlog te protesteren. Al was het maar omdat het er niet naar uitziet dat de VS een invasie zullen uitvoeren. Simpelweg omdat dit niet kan. En het is gebleken dat demonstreren niets uitmaakt. De enkele parlementsleden die toch al als tegenstanders van oorlogsavonturisme gelden, als Feingold, Kucinich en Paul zullen tegenstemmen. Maar voor de rationaliteit van het VS-parlement verwed ik nog geen rolletje drop.

De zwakke stee in het DeBatto-scenario lijkt mij het zeer actief meedoen van Syrië aan de kant van Iran ingeval van een aanval op dit land. De neiging tot zelfbehoud van het Baathregime in Damascus is hiermee niet te rijmen. Wonderlijk genoeg moet ik het Syrische regime meer rationaliteit toedichten dan dat in Washington of Tel Aviv. De reden is precies, dat het geen legitimiteitsvernisje in de vorm van verkiezingen heeft, en dat het al meer dan veertig jaar standhoudt, en bijna veertig jaren onder de al-Assad-dynastie. Het heeft de overval op Irak gedoogd, zowel in 1991 als in 2003, en het zal niet Israel aanvallen als revanche op een overval op Iran. Syrië huisvest zonder veel enthousiasme, maar toch, meer dan een, waarschijnlijk twee, miljoen vluchtelingen uit Irak.
Ik vermoed dat Syrië als de donder een vredesregeling met Israel sluit en daarvoor zelfs een stukje Golan zal opgeven. Hiermee vervalt een deel van DeBatto's doemscenario.
Overigens is deze DeBatto een waarachtige CIA-man, het kan zijn dat het doemscenario van de katastrofale apocalyptische wereldoorlogachtige scènes die hij schetst - net als de scenario's van Seymour Hersh - een waarschuwing namens de geheime diensten van de VS inhouden.

Misschien is het een illusie, te geloven in rationaliteit bij de VS-heersende klasse, buiten het parlementaire circus. Wat zeg ik - rationaliteit? Instinct tot zelfbehoud kan men natuurlijk beter zeggen. Misschien wil ik het ook wel niet anders geloven, tot nader order zie ik meer in de bedachtzaamheid van Jim Lobe.

Geen opmerkingen: