20 juni, 2008

1968: boze woorden over vrije liefde - 1


Van het afgebeelde meisje is het van belang te weten dat zij gemeenschap des vlezes heeft gehad met Jimi Hendrix, Keith Richard en Mick Jagger. Grote meid! De eerste Duitse groupie, meldt het boek. Het blijft ons niet bespaard in 1968 - die Revolte, samengesteld door Daniel Cohn-Bendit en Rüdiger Dammann.
Het meiske woonde in Kommune nr.1 in Berlijn, gesticht in januari 1967, waar genoemde pophelden blijkbaar op visite geweest zijn. De samenstellende heren, die ongetwijfeld hun beste tijden achter zich hebben - tja, ik ben tenslotte ook van gisteren -, kwijlen juist nu bij het terugblikken.

"We hadden de seksuele revolutie en alles moest kunnen en alles kon." Er was geen probleem. Ach wat - het was toen niet waar en het is nu niet waar en het zal wel nooit waar worden.

Schrijfster Gabriele Gillen is van jaargang 1959 en kan dus nog minder verdacht worden van olala-jij-was-erbij reacties. Deze passage uit het genoemde boek redt het voorlopig even:

Nichts brauchen wir heute dringender als eine sexuelle Revolution, eine neue 68er-Bewegung, eine neue Kommune 1, die unsere neue Trägheit und unsere wieder erschreckend gewachsene Anpassungsbereitschaft in Frage stellen; den modernen Untertanengeist im Zeitalter von Hartz IV und anderen Bürgerrechtsabbau. Eine Revolution, die uns außerdem Mut macht gegen die heute verbreitete Angst vor sexueller Überforderung, davor, im Kampf um Liebe und Sex nicht mithalten zu können. Die einschüchternde und Lust tötende Pornographisierung der Gesellschaft ist eine Folge der Kommerzalisierung von Sexualität, ist das Erbe von Beate Uhse und kapitalistischer Marktwirtschaft, ist Folge der Sexwelle - und keineswegs ein Gespenst der 68er.


Mooi gezegd - maar waarom dan het verhaal - niet van Gillen, maar toch - over die mevrouw die ik niet ken en van wie ik ook helemaal niet had willen horen?

(Hartz IV is het plan om de sociale wetgeving te hervormen, zoals dat steeds wordt genoemd in verband met Europese landen, en waarmee uitkleding of afschaffing wordt bedoeld - ik heb het ook even moeten opzoeken).

Geen opmerkingen: