28 juni, 2008

Doel en middel • ANP-bericht 28 juni:
  Het Animal Liberation Front (ALF) heeft de brandstichting opgeëist bij Duke Faunabeheer in Lelystad. Dat maakte mede-eigenaar Arie den Hertog van Duke zaterdag bekend. In zijn bedrijf, dat is ingehuurd om duizenden grauwe ganzen op Texel te doden, woedde vrijdagochtend brand.

  De ganzen moeten worden afgemaakt omdat ze veel schade veroorzaken aan de natuur en de landbouw. Texel heeft Duke Faunabeheer ingehuurd om de klus te klaren.

  Leden van ALF hebben de naam van hun actiegroep op het bedrijfspand gekalkt met een verwijzing naar Texel. Door de brand ontstond vooral veel roetschade. De schrik zit er evenwel goed in bij Den Hertog die met zijn gezin naast het bedrijf woont. ‘De kinderen slapen nu bij ons op de kamer.’ aldus de ondernemer.


 • De eigen aanprijzing van het desbetreffende bedrijf op het net:
  Duke Faunabeheer is een gespecialiseerd bedrijf die overlast veroorzaakt door vogels, konijnen en/of mollen voor u kan oplossen en/of voorkomen.

  - Dergelijke zich noemende ondernemers hoeven niet de Nederlandse taal machtig te zijn. Voor het vertalen van de eigen achternaam in de taal van de Markt is ongetwijfeld iemand ingehuurd.


 • Bericht van 26 juni:

  Duizenden grauwe ganzen op Texel zijn de afgelopen weken gedood. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de ganzen gevangen en vergast, waarvoor de organisatie Duke Faunabeheer ontheffing had gekregen.

  De ontheffing voor het doden van de grauwe ganzen geldt tot 30 juni, maar volgens de woordvoerder is de laatste grauwe gans al vorige week vergast. Hoeveel ganzen in totaal zijn gedood, is nog onbekend.

  Een oproep van de Faunabescherming om Texel als toeristische bestemming te vermijden uit protest tegen het doden van de dieren, doet de woordvoerder af als achterhaald.

  Op Texel zijn 's zomers tussen de 7000 en de 10.000 ganzen. In de winter verdubbelt dat aantal door de komst van overwinterende ganzen. De populatie groeit jaarlijks met meer dan 20 procent. Op het eiland zijn geen vossen of andere natuurlijke vijanden van de gans.

  - Ook de actiegroep vond het nodig de taal van de Markt aan te nemen. En de actievormen van degenen die ze aangevallen hebben. Terwijl er zo te zien actiemogelijkheden waren "in het veld" op Texel zo te zien, waarbij natuurlijk de risico's waren voor de actievoerenden, waarmee ook meteen de aandacht was gegaan naar waar het eigenlijk om ging: de ganzen.
  De actievormen van dit soort dierenbevrijdingsbewegingen worden vaak in verband gebracht met het anarchisme. Anarchistisch zou het gweeest zijn op Texel de vangers en vergassers te hinderen. Een open deur die blijkbaar opnieuw moet worden ingetrapt: hoe kan het in gevaar brengen van mensenlevens gebruikt worden als rechtvaardiging voor dierenbevrijdingsactie?
  Niet, natuurlijk.
 • Geen opmerkingen: