30 juni, 2008

No issue


In de dagen na de staatsgreep en de invasie op Cyprus schreef ik een analyse die de titel kreeg Vliegdekschip Cyprus. De NAVO-"oplossing" voor het "probleem" leek nabij. Het Verdrag van Lissabon zal het eiland waarlijk tot een basis ter bewaking van het Midden-Oosten maken, zou men denken.
Een eiland als vliegdekschip? In diezelfde dagen werd de Chagos Archipel, aan de andeere kant van het Arabisch Schiereiland, echt als zodanig ingericht. Men kan het nooit zo absurd en schandalig bedenken als de mondiale heersende klasse in de praktijk doet.
Het Britse Hogerhuis buigt zich binnenkort weer eens over het lot van de gedeporteerde bewoners, die plaats moesten maken voor een VS-basis, en een - jaren later ingericht - concentratiekamp. Het staat nu al vast dat het New Labourregime zich er niet aan hoeft te houden. Het kan zich nu weer eens op "het milieu" beroepen.

Mauritius is het land waar de eilandengroep in een hondsbrutale koloniale machtgreep van gestolen is. Het is er dagelijks nieuws, al was het maar omdat de meeste Chagossianen verkommeren op dit hoofdeiland. Hier, hier en hier meer.

Wat dunkt u, race is no issue - als de Chagossianen wit waren geweest, zouden hun eilanden dan ook gebruikt zijn om Iran en andere landen onder schot te houden?

Geen opmerkingen: