02 april, 2008

RG de 50-quidman aan de Haringpakkerij

De Haringpakkerssteeg kende ik van oudsher. Net als alle stegen die op de Nieuwendijk uitkomen rook het er op zomerse dagen vooral naar urine. Ik kwam er langs op weg naar de tram (lijn 5). Nadat mijn persoonlijke band met de Nieuwendijk was doorgesneden was er de platenreus met de meeste keus. (Ik dacht altijd dat ik aan de Weesperzijde geboren was, maar het blijkt toch de Nieuwendijk te zijn geweest).

Voor RVZ kregen we er importplaten van, en sommige draaiden we inderdaad met plezier. de nieuwste Smiths zeker. (En we hoefden ze niet te draaien of er iets bij te zeggen, we deden wat we zelf wilden).William it was really nothing vonden we inderdaad niks. (Simon Barrett op Caroline: That was William with The Smiths it was really nothing). Wij draaiden dus maar de goed-depressieve b-kant; dit werd opgemerkt en de b-kant werd als aparte a-kant uitgebracht in Engeland. De 95,5 had zowaar invloed tot buiten de grenzen... Hier is die single, op deze doordeweekse dag.

Maar je kon bij B. beter niet met een zelfuitgekozen plaat aan de kassa komen, zeker niet als RVZ-jock, omdat smalende opmerkingen je deel konden worden. Het was al gauw niet goed genoeg. Toch hadden ze er ook steeds ABBA, al zat ik daar nu ook niet op te wachten. Voor Pardoel heb ik er een ep-tje van Johnny Cash gekocht, we dachten daar stout mee te zijn. Misschien waren we dat ook. Later mocht Johnny Cash zeker. En in de nadagen had de platenreus met de meeste keus niet zo heel veel keuze meer.

In mijn inmiddels verkochte datsja heb ik een cassettesingle van Portishead laten liggen - ik weet dus dat Portishead de laatste groep is waarvan ik een cd (in dit geval) heb gekocht aan de Haringpakkerssteeg, ter vervanging van een niet meer bestaande soort geluidsdrager.En twee 12''-s herinner ik mij er gekocht te hebben in mijn RVZ-tijd, tegelijk. In het algemeen begunstigde ik andere winkels. Bij Get werkten bijvoorbeeld ook radiocollega's maar die hadden niet zo'n poeha.
Van Clock DVA met Breakdown is geen filmpje. Van The Pretenders wel.Boudisque - het klonk als boutique, ooit vernieuwend en langzaamaan verlegen, vergeeld, voorbij. Maar in Utrecht en Nijmegen is de zaak er nog. De Amsterdamse binnenstad wordt er niet kleurrijker op.

Geen opmerkingen: