08 april, 2008

Observaties

Inmiddels te vaak en te regelmatig waargenomen dan dat het toeval zou zijn. een trendje? En wat betekent het?
Meisje met "islamitisch" hoofddoekje, haar in wrong achterop, geheel bedekt, hoofdsjaal strak - maar wel ook een kort rokje.
Een soort Manifest in kledingvorm...?
Ik zie dagelijks wel een paar zulke meisjes lopen, een enkele keer zelfs in groepjesvorm.
Ik moet eerlijk zeggen: ik zou niet durven vragen of het iets betekent, en wat. Zo'n meisje ziet zichzelf niet als nieuws, en waarschijnlijk ook niet als maatschappelijk fenomeen. En dan blijft er te veel uitleg nodig bij de vraag, en misverstanden liggen op de loer. Denk ik - de schuchtere journalist of socioloog in dit geval. Dat het iets met het oorverdovende Nederlandse gezwets over de islam te maken heeft is een nauwelijks intelligente gissing.

En van de andere kant: in handen gehad, vandaag - een oproep om er iets aan te doen dat er meer allochtone peuters naar de peuterspeelzaal komen. De lol van de peuterspeelzaal ontgaat mij. Het mag ook niet lollig zijn, het moet zo'n beeje. Maar goed - waar het om gaat: zijn die peutertjes echt allochtoon, geboren op vreemde grond? Ik geloof er niets van. Hoe lang en over wie blijft men dit schandelijke spraakgebruik hanteren?

Geen opmerkingen: