30 december, 2007

Waarde Prlwytzkofsky's...


De Nobelprijs voor de vrede voor Al Gore was niet de eerste schandalige prijsuitreiking in die categorie. Dat de huidige president van Israel die prijs gehad heeft is al erg. Maar ook Kissinger is nog lang minister gebleven na het ontvangen van die prijs. En ook hij geldt nog steeds als invloedrijk denker in de VS

Het was een soort tik op de vingers van de huidige machthebbers in Washington, anders kan ik het niet zien. Maar de klimaatboodschap van Gore dan?
Ik ben geen metereoloog of klimaatkundige, en ik buig mijn hoofd nederig voor de meerderheid van geleerden op dit gebied die waarschuwen voor anthropogene opwarming van de aarde. Ze zullen gelijk hebben. Maar als politicoloog en historicus kan ik hier ook op zeggen: waarde Prlwytzkofsky's, weet dat uw kennis niet per se ten goede gebruikt zal worden. Ik weet trouwens niet wat goed gebruik in dit geval is behalve een soort bookchiniaanse revolutie die zich niet in de paar jaren die de klimaatcassandra's ons geven zal ontrollen - vrees ik. George Monbiot lijkt een soort staatsvergoder te worden op groen gebied - alsof een groene staat wel te vertrouwen zou zijn. In het zicht van de mogelijke catastrofe lijken tot nu toe verstandige mensen de kluts kwijt te raken.

Dit artikel waaraan de volgende alinea's ontleend zijn concludeert wel zoiets. Het legt wel de vinger op de zere plek - de anthropogene klimaatverandering mag waar zijn, maar de remedies waar men mee aankomt (kernenergie, bio-energie) deugen helemaal niet. De citaten:

- The pattern for the management strategy has been made very clear in Sub-Saharan Africa, where all those civil wars, genocidal atrocities, droughts, and famines have been occurring. Not many people realize that these disasters have been systematically imposed on Africa, by means of IMF requirements, covert destabilization programs, denial of medical care, the widespread distribution of automatic weapons, the manipulations of international banks, the dedication of agricultural land and water to Northern consumption, and the list goes on. Not only is Africa being starved to death by market forces, but the process is being accelerated by covert genocidal interventions.

In Africa we see a full-scale Holocaust, a massive genocide program in process, or should I say we see it not. For in the media it’s nothing like that. We read that ‘tribal conflicts have flared up’, but we don’t hear about the two CIA bombings that were each blamed on the ‘other side’, and which ignited the fracas, a fracas that could become a civil war. We read about a famine due to ‘drought’, and we aren’t told that there would be plenty of water if it weren’t for all the coffee-export plantations using up the local water. We don’t see genocide, we see Africans befallen with unfortunate miseries, all due to the vagaries of Mother Nature. -

Het scenario dat we hebben kunnen volgen en nog kunnen volgen. Sperziebonen uit Ethiopië in de supermarkt in de dagen waarin Bob Geldof geld begon in te zamelen voor de stakkers aldaar. Peultjes onder de belachelijke naam sugar snaps (dan mogen ze nog duurder zijn) in de winkel uit ZImbabwe, waarvan we steeds te horen krijgen hoe onderdrukt en hongerig de mensen daar zijn. En inmiddels is er al een tortilla-oproer in México en een soort pasta-opstand in Italië geweest - en dat laatste land heeft toch echt (nog) niet te klagen over honger, slechts over forse prijsstiijgingen die ook in Nederland zullen plaatsvinden.

Zijn de mensen in Afrika, Latijns Amerika en Azië slechts willoze objecten en potentiële slachtoffers? Hebben de VS het echt exclusief voor het zeggen in de wereld?
De heersende klasse aldaar - consequent clique genoemd in het boven geciteerde artikel - moet toch ook enig gevoel voor zelfbehoud hebben, dus als het idee Iran aan te vallen is afgeblazen omdat dit onvoorzienbare ernstige gevolgen zou kunnen hebben, dan is dit besloten op eer praktische dan morele gronden. Maar er zijn te veel variabelen die een rol spelen in dat deel van de wereld - het is afwachten hoe het verder gaat met Pakistan, dat toch een sleutelrol speelt. Is Israel in toom te houden of te brengen? Hoe ontwikkelt Rusland zich verder de komende tijd? Enzovoort.

En dan hebben we het maar niet over de kredietcrisis. Hoe gaat het met de VS als een broodje hamburger daar met tien miljoen dollar betaald moet worden - en voor de rest van de wereld is te hopen dat voordien de dollar als reservevaluta overal is afgeschaft? Ondenkbaar? Aan de politieke instorting van Duitsland is de economische voorafgegaan - dat is toch echt geen geheime geschiedenis, al wordt zij niet (meer) onderwezen. Er leven nu nog mensen die tijdgenoten zijn van deze razendsnelle ineenstorting - en waarom zou iets dergelijks zich niet opnieuw kunnen voordoen, met gevolgen die we opeens nog niet kunnen voorstellen?

Geen opmerkingen: