02 december, 2007

Sondermeldungen van Miniwa

In een radiocorrespondentie hoorde ik dat premier Brown tussen al zijn moeilijkheden door tot nu toe nog niet de kosten van de globalisering worden aangerekend.
Globalisering? Kosten? Het moest toch juist, want het was goed voor ons allen? Of ben ik alweer de enige die zich herinnert hoe De Volkskrant zich vrolijk en boos maakte over actievoerders bij conferenties, actievoerders die een achterlijk achterhoedegevecht voerden en de gruwel van benepen nationalisme vertegenwoordigden? Mijnheer Elshout - oehoe!

"Let me tell you the scale of the challenge from globalisation.

Twenty years ago just 10 per cent of manufactured goods came from developing countries. The challenge from China and India is now such that soon the figure will be 50 per cent."

Brown aan het woord tijdens het Britse voorzitterschap van de EU. Ik moet toegeven dat ik op dat soort dingen niet let, omdat ik in het algemeen een onbedaarlijke neiging tot wegdommelen krijg als de Europese Unie in het nieuws is.
Maar al in 2005 werd ons te verstaan gegeven dat we in oorlog zijn met Zuid- en Oost-Azië, naast het Midden-Oosten natuurlijk.

Ik werd pas wakker toen ik in het Belgische dorp waar ik regelmatig kom plotseling geen geld meer uit de muur kreeg met mijn Nederlandse giropas. "Dan moet u naar het hoofdkantoor in Mechelen." Nieuw! Globalisering! Munteenheid! Een kwartier gaans per autoweg kunt u bij uw geld. Gelukkig bleek nog één muur wel geld te leveren.
En mijn Engelse lief werd te verstaan gegeven dat zij eigenlijk haar bankrekening in Engeland niet mag aanhouden omdat zij daar niet woont. Als niet-inwoner van Groot-Brittannië mag je geen bankrekening in dat land hebben. Vanwege het terrorisme, begrijpt u? Hoe doen al die gastarbeiders die expats genoemd moeten worden, en waar ik er zoveel van ken, dit nu? Of wordt het door de vingers gezien maar eigenlijk...

Nee, ik begrijp het niet. Op een haartje na is de ABN-AMRO niet overgenomen door een Britse bank. Mocht dat dan wel?
Challenges from globalisation. (Vreemd voorzetsel - ik had eerst of staan). Maar dit duidt juist Het Gevaar aan, nietwaar?

Geen opmerkingen: