18 december, 2007

Roze vlekken


Als de regering van Roemenië het inmiddels geen goed idee vindt Kosovo onafhankelijk te laten verklaren kan dit door allerlei overwegingen ondersteund worden. In Moldavië - dat redelijkerwijze al snel na 1991 had moeten fuseren met Roemenië - roeren zich de Gagauzen, een orthodox Turks volk - het enige christelijke Turkse volk -, en natuurlijk Transdnestrië. Hoe royaal Roemenië ook is ten opzichte van zijn etnische minderheden op parlementair niveau - er is een parlementszetel gereserveerd voor respectievelijk de Italianen en de Polen, enzomeer -, onafhankelijkheidsstreven of irredentisme van met name de grootste minderheid, de Hongaren, zal toch ook een overweging moeten zijn.

Ik kon het niet nalaten hier een kaartje te plakken dat ik vond toen ik hier iets over de Vlachen schreef bij wijze van commentaar.

De eerste interesse voor de Vlachen kan toch alleen, schreef Vlachendeskundige Winnifrith, gewekt zijn door de paar verspreide roze vlekken op de talenkaart van de Balkan, met als kern een streek in Noord-Epirus. De hier afgebeelde kaart vertelt nog een ander verhaal. Verder kan ik alleen maar met Winnifrith instemmen.
Op de Americo-Vlachische site Fărşărotul een reisverhaal door Vlachisch Griekenland.

Hier twee eerdere vermeldingen van mijn hand (ik herinner mij wel dat Christopher Hitchens hier geciteerd wordt - laat ik zeggen dat de man nog niet de parodie van zichzelf was die hij nu is).

Ook aanbevolen: Patrick Leigh Fermor Mani en Roumeli.

Geen opmerkingen: