03 augustus, 2006

In Bagdad dreigt ramp groter dan Rwanda


Anneke van Ammelrooy schrijft als Anna Zayer vandaag 3 augustus in Trouw dat het project "etnische zuivering" in Bagdad zijn voltooiiing nadert. De stad is inmiddels verdeeld in een soennitisch westelijk en een sjiitisch oostelijk deel. Alleen Adhamiya, het soennitische deel ten oosten van de Tigris, moet - als het aan de sjiitische milities ligt - nog gezuiverd worden. Het gaat om een kwart miljoen mensen.
Waar de plaats voor de diverse christenen in Bagdad is mag men zich ook afvragen. Velen zijn inmiddels naar Syrië gevlucht.
Volgens Zayer stuurt de VS extra militairen om tussenbeide te komen. Ik geloof hier niets van. Waarom zou het regime in Washington nu plotseling enige interesse hebben in het onderlinge gedoe van die Irakezen? Een zich voorbereiden voor een eventuele aanval op Syrië ligt veel meer voor de hand.
Citaat: "Is het zenden van enkele duizenden manschappen extra naar Bagdad voldoende als sommigen uit zijn op een massamoord van de omvang van Rwanda? Om het ergste te voorkomen of teneinde de klok terug te zetten wordt voorgesteld de huidige regering te vervangen door een regering van nationale redding; anderen pleiten voor een ouderwetse staatsgreep."

Twee kanttekeningen: de altijd even onbekwame kopjesgever van Trouw heeft er boven gezet wat hier ook boven staat. Dat beweert Zayer niet. Het is trouwens allemaal al erg genoeg.
En: ja, de energieke Arabische officieren die een staatsgreep plegen, ter redding van het vaderland, voor de eer van de Arabische natie en ook een beetje voor het socialisme, waar zijn zij gebleven? Degene die met ijzeren vuist na zo'n staatsgreep het land bij elkaar heeft gehouden is door de VS-militairen voor de leeuwen van een rechtbank gegooid. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een staatsgreep plaatsvindt in een door de Yanks bezet land, Zuid-Vietnam is ook hier het grote voorbeeld.
Dat "erger voorkomen" in feite neerkomt op de bekentenis dat Saddam Hoessein beter had kunnen blijven zitten illustreert de waanzin van het Vierde Rijk wel heel sterk.

Geen opmerkingen: