21 augustus, 2006

Gijzeling van een half uur

Trouw was afgelopen weekeinde op het Flevofestival in het Noordbrabantse Liempde (nou ja, North Sea Jazz is ook niet meer aan de Noordzee).
Jan-Peter Balkenende ook. De binnenkomst van de Leider gaat zo:

"Daar is dan de blauwe auto van de minister-president. Handen schudden met de burgemeester van Boxtel. Hij nodigt Balkenende uit op een klapstoeltje te gaan zitten. ’Jesus rocks!’, schalt het ondertussen vanaf het grote podium. ’Jesus I need you!’. De premier doet zijn jasje erbij uit.

Plotseling ontwaren festivalbeveiligers de Trouw-fotograaf. Die mag hier helemaal niet zijn, zeggen ze. Mag wel, zegt de fotograaf. Niet. Wel. De beveiligers maken resoluut een einde aan de discussie. Met vier mannen werken ze de fotograaf tegen de grond. Camera en mobiele telefoon vallen in het gras. Bij armen en benen pakken de mannen de fotograaf op en dragen hem het terrein af. Door de hekken, langs de gebedstent. Een meisje dat net naar buiten komt, kijk verschrikt en haast zich weer naar binnen. De met blauwe plekken en rode striemen toegetakelde fotograaf komt na een half uur te zijn vastgehouden in een kantoortje vrij, en hervat zijn werk."

Als onze dappere moslimbestrijder nu jong zou zijn zou hij het wel weten: dan ging hij hierheen. Destijds ging hij naar de toogdagen van het gereformeerde jongerenwerk.

Het festival liep over van de jongelui die er vast van overtuigd zijn dat zij een zeer speciale taak voor Gods heilsplan met de wereld (die maar eens snel ten einde moet komen) hebben. Die ouwe kan het toch ook niet alleen aan. Bijvoorbeeld als het om Israel gaat.

Toch waren er met het christen-anarchisme sympathiserende jongeren. Zij organiseerden een sweatshop, onder het motto: werken voor dertig cent per uur. (Wat eerlijk gezegd voor een beetje sweatshop nog veel is). Ik heb er (nog) geen verslag van gevonden. Ik kan mij niet voorstellen dat dit nu een prettige of inspirerende omgeving is. Ach, wat druk ik mij weer voorzichtig uit.

Laten we ze gewoon bij de naam noemen: christen-fascisten - Balkenende en al zijn moslimbombarderende zich christelijk noemende vriendjes en vriendinnetjes.

Geen opmerkingen: