16 augustus, 2006

Een naam voor dat continent


Het net is net als die platenzaak (boekwinkel) die je binnenloopt in de hoop X te vinden, en je gaat weg met iets geheel anders.
Hoe ik er op kwam weet ik dus niet meer... maar vandaag stuitte ik op de enige toegestane naam voor het continent aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

Europa lijkt op het oog doorzichtig Grieks: land van de ruime blik. Maar dat betekent het niet. Het is heel goed mogelijk dat het samenhangt met Erebos, het land aan gene zijde van de zonsondergang. En dan is de naam "Pelagisch", voor-Grieks en dus waarschijnlijk semitisch. (Ik heb dit ooit uitgezocht voor Van Dale). Enfin, erev tov, goeienavond, Avondland dus.
Afrika betekent land van de Afri, het volk dat aan de overkant van Sicilië woonde of woont (Tunesië heet in de volksmond Ifriqiya).
Azië is een andere aanduiding voor Anatolië, het land van de rijzende zon, thans Klein-Azië geheten. Ook deze naam is waarschijnlijk semitisch.
Australië is nog zo'n eurocentrische naam (alleen de naam Europa is dan niet eurocentrisch, gein...) - Zuidland.

Amerika is smadelijk vernoemd naar een zogenaamde ontdekkingsreiziger, Amerigo Vespucci. De naam wordt dan ook nog eens extra opgeëist door het machtigste land van het continent en van de wereld. Op bezoek bij collega's op dit continent wil de president van de Verenigde Staten van Amerika nog wel eens naar deze verenigde staten verwijzen als "Amerika". Wat denken zijn collega's daarvan? Van "Verenigde Staten" is ook geen bruikbaar bijvoeglijk naamwoord te maken, bijvoorbeeld. Maar op dit punt wil ik wel proberen politiek correct zijn.
Bij de vijfhonderdste verjaardag van de zogenaamde ontdekking van het continent is door een conferentie namens nazaten van de oorspronkelijke inwoners besloten de aanduiding voor het continent te kiezen zoals gebruikt door de Kuna. Dit is een volk dat woont op het scharnierpunt van de twee helften, op de grens van Panamá en Colombia (het lijkt mij dat dit land ook wel van naam veranderd zou mogen worden). Abya-Yala dus. Ik vrees dat het een hele klus zal worden de naam algemeen ingang te doen vinden.

Geen opmerkingen: