17 augustus, 2006

Dam tegen dam


Het is een kwestie van tijd of er reeën ten noorden van IJ en Noordzeekanaal zullen rondlopen. Het water is een barrière, maar omdat er dijken en wegen met bermen zijn is deze horde wel te nemen. Naast het soayschaap, waarover ik het eerder gehad heb (er is nu ook een kudde op Schiermonnikoog), is het enige bijzondere wilde zoogdier dat ik de afgelopen jaren in de Kennemerduinen heb waargenomen een boommarter geweest. Een enkele. Omdat het de eekhoorn, hoofdvoedsel van deze marter, niet goed gaat zie ik de boommarter niet blijven. Maar reeën moeten er wel terecht kunnen komen - ze lopen al volop rond in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Predator is hier de vos. Aan beide hebben jagers zo'n hekel dat ze hen graag afknallen. Dit heet dan wildbeheer.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen lopen ook damherten rond. Ontsnappelingen uit een hertenkamp, zoals ook de soayschapen van Kennemerland (en de zwarte zwanen en nijlganzen daar, maar deze terzijde)? En het zijn er inmiddels vele honderden. Net als de soayschapen zou de enige predator hier in de buurt het autoverkeer kunnen zijn, een vos kan geen damhert aan. Dus de jagers staan alweer te trappelen. En er is - illegaal - wel degelijk geschoten in het afgelopen najaar. De Amsterdamse gemeenteraad heeft dit weliswaar verboden - maar ja, de Amsterdamse gemeenteraad, daar zeg je zoiets...
De man die het faunabeheer doet in de Amsterdamse Waterleidingduinen is zelf jager. Moet kunnen. Wat zou deze gemeenteraad ook kunnen inbrengen tegen corruptie?
En de damherten? Het laatste idee is een soort Israelische muur om de Amsterdamse Waterleidingduinen. Twee meter hoog. Kunnen ze er niet meer uit, en dus ook niet meer in bermen gezien worden. En dit zal natuurlijk niet alleen tegen damherten gericht zijn.

Geen opmerkingen: