09 augustus, 2006

Dat hadden we niet afgesproken

Als ik al niet geërgerd mocht zijn over het overduidelijke bevoordelingsbeleid ten aanzien van de Zaanse grootgrutter door de (quasi-)overheid - op ieder station van enige omvang een winkel, in ieder winkelcentrum een gegarandeerde plaats - dan zouden er nog twee heel goede redenen zijn om AH niet meer te begunstigen.
De eerste is de algemene ergernis die mij als bewoner van de Amsterdamse binnenstad bekruipt over de massa's die er hun weg naar vinden. Niet te geloven - zondagmiddag, doordeweekse avonden - hele files mensen met boodschappentassen gevuld met spullen die je blijkbaar het best (vinden zij) bij Albert Heijn kunt kopen.

De genoemde overheidsbevoordeling klinkt sterk door in dat zondagsgewinkel: alsof het gratis wordt uitgedeeld, voortdurende drukte voor de winkels die ik regelmatig in beeld heb. In de Amsterdamse binnenstad is Albert Heijn de enige overgebleven ketensupermarkt - en een geheide publiekstrekker op zondag. Waarom zondag? Is het onder andere terwille van dit concern dat de zondagsrust weg is uit Amsterdam? Wat ben ik mij er van bewust dat we die hadden - Amsterdam zal nooit de rust van een dorp op de Veluwe hebben, maar op zondag overspoeld te worden door de winkellustige hordes uit die streken bijvoorbeeld - Rokin en Binnen Amstel volkomen verstopt met hun auto's want ze moeten naar de Bijenkorf waar slechts elf tramlijnen naartoe gaan -, waarom?

En dan - het zal speciaal voor de grachtengordel gelden - het affreuze publiek, speciaal omstreeks het avondspitsuur. Daar komen de moeders met hun kindjes. Kindje krijgt eigen mini-winkelwagentje met vlaggetje. Kindje laadt dit vol. "Wat hadden we afgesproken, Karel-Jaap/Merel?" Kindje mag alleen Onbespoten Spullen. Of Spullen Zonder Suiker. Of weet ik veel. Kindje rijdt tegen zoveel mogelijk grote mensen aan. Moeder ziet niets of hoort niets. Als het terechtgewezen zou dienen te worden - en die situatie blijkt zeker en vast als zijn of haar pad weer dat van mammie kruist - dan krijg je als onschuldige winkelbezoeker het lesje Opvoeding door Overleg mee te genieten. Kind wordt nooit terchtgewezen. Er is altijd iets afgesproken met kind. Of kind moet maar eens goed nadenken. Dat kun je namelijk zo goed op je derde of vierde. Dat hoef je niet te leren, dat is je van nature meegegeven.
Ik merk dat dit soort moeders (een enkele keer vaders) speciaal AH opzoekt. Ze lezen ook vast de Volkskrant (eventueel NRC-Handelsblad) en kijken naar de VPRO.
En op zekere dag besloot ik dat het mij te veel werd. Het valt niet mee voor een binnenstadbewoner, maar supermarktlevensmiddelen zijn ook buiten de grachtengordel te bekomen. En verder zijn er inderdaad langzamerhand steeds meer "etnische" levensmiddelenwinkels in de binnenstad - niet zo rammelig-goedkoop als in de oude arbeiderswijken, maar Madelonnetje en Jan-Dirkje mogen daar niet komen. Je weet nooit of het daar wel onbespoten of suikerarm genoeg is.

Geen opmerkingen: