21 augustus, 2006

De Oude weent


Televisiebeelden van een neonazi-demonstratie - er wordt ook een korte blik gegeven op de tegendemonstranten. Al die aandacht voor met name de NPD, die in de jaren zestig even de vijfprocentsbarrière voor de Bondsdag wist te nemen, is op zichzelf verdacht. Maar daar gaat het nu even niet om.
Een van de kaalhoofdige jongelingen droeg een zwart t-shirt met de tekst Odin statt Jesus. De zoekmachine levert meer dan tienduizend treffers op deze tekst. Wat draagt deze tekst uit?
Jezus van Nazareth wordt in de evangeliën rabbi genoemd, en het is ook geen vraag of Hij Jood was. Deze nazi's propageren een niet-Joods geloof, en menen dat hun god Germaans is - en dus beter. Waarmee geïllustreerd is dat deze kreet in het geheel niets te maken heeft met echt geloof, maar een speciale manier is om antisemitisme uit te dragen - ten koste van Asatru, het herleefde geloof in de goden van Noord-Europa. Degenen die deze t-shirts dragen gaan een stap verder dan hun voorlopers: de alte Kameraden hebben de Kerk nooit durven vervolgen en hun politieke neopaganisme was nooit meer dan dit - politiek gestuntel.
Het goddelijke heeft geen nationaliteit. Meer hierover morgen.

Geen opmerkingen: