08 juni, 2016

Niger Delta Wrekers verklaren oliemaatschappijen de oorlog

Het vreedzame verzet heeft Ken Saro-Wiwa de galg opgeleverd; een nieuwe generatie verzetsstrijders in de Nigerdelta is bereid tot geweld en heeft de oliemaatschappijen de de oorlog verklaard. In feite heeft het Nigeriaanse leger dait al eerder aan het verzet gedaan, maar het in puin schieten van dorpen in de delta is al sinds de dagen van Saro-Wiwa aan de gang.

Is Nigeria inmiddels een onderdeel van het VS-imperium geworden? In ieder geval heeft Shell zijn eigen militie in de Delta:

"De bewoners van de Nigerdelta leven onder geweerdreiging, niet alleen van het Nigeriaanse leger en de politie, maar ook van Shells privémilitie, die meer dan 1200 actieve soldeniers telt. Volgens interne financiële gegevens die naar The Guardian gelekt zijn heeft Shell tientallen miljoenen dollars besteed aan een "1200-koppige interne politiemacht in Nigeria, en een netwerk van stille informanten.

De documenten tonen aan dat 40% van Shells totale uitgaven aan veiligheid over de periode 2007-2009, 383 miljoen dollar, is besteed aan het beschermen van personeel en installaties in de roerige Nigerdelta. In 2009 werd 65 miljoen dollar besteed aan troepen van de Nigeriaanse regering en 75 miljoen aan "andere" beveiligingskosten, naar men begrijpt een mengsel van particuliere beveiligingsfirma's en individuen."

Geen opmerkingen: