12 juni, 2016

Dood en determinisme

Over al die gestorven beroemdheden van de afgelopen maanden valt in ieder geval te zeggen: zij danken hun beroemdheid aan het tijdvak van de beroemdheid. Niet iedereen vijftien minuten, maar wel veel meer mensen dan laten we zeggen voor de jaren zestig. Dus hoe graag ik ook rust zou willen zien op het front, het zal er niet van komen. Langzaamaan treedt men aan in de vuurlinie.

Met die beroemdheid zit het nu weer anders. "Bekende Nederlander" lijkt inmiddels een beroep waar men eigenlijk verder niets voor hoeft te presteren, en dan heb ik het nog over Nederlanders, niet over de beruchtst-beroemdste nietspresteerders met hun Armeense naam. Leszek Kolakowski geeft een mogelijke reactie op al die overlijdensberichten vorm, zij het als vertoog tegen determinisme. In eigen formulering:

Vandaag 12 juni 2016 is de begaafde pianist en componist Jan C. geboren. Ter ere van zijn toekomstige werk zal het symfonieorkest van Warschau vanavond op de radio zijn vijfde symfonie ten gehore brengen, die hij op 37-jairge leeftijd zal hebben geschreven.

Het soort bericht dat we nooit zullen vernemen. Daarom zomaar iets van het Warschaus symfonieorkest. Toch ook buitenissig: Koninklijk orkest?? Met de Moldau van Bedřich Smetana, leentjebuurspeler bij "ons" Cecilialied. Met gratis bijgeleverd gehoest.


Geen opmerkingen: