05 juli, 2013

Putschistisch socialisme?

Rentes de Carvalho zei het in de dagen van O processo al: de nationalisatiegolf na 25 april 1974 kon vooral verklaard worden als een manier om het kapitalisme te moderniseren in Portugal, niet als een stap naar socialisme.
Het is waar gebleken, maar wij jeugdigen vonden het naar geheime dienst riekende stokerij. Wij wilden graag, of we iets op hadden met het leger als zodanig was weer een andere vraag. Maar ook die kon niet zomaar met een afwijzing worden beantwoord. Wat er gaande was in Portugal was een proces, inderdaad, en dit stond niet los van de staatsgreep en de verdere opstelling van het leger of onderdelen van het leger, en daarnaast: nationalisatie betekent geen socialisme. Het kan er wel de voorwaarden voor scheppen en dat hoopten we dan.

Portugal 1974 blijft niettemin het voorbeeld bij uitstek van de militaire staatsgreep die verwelkomd moet worden, officieel ook door "rechts", omdat het fascisme gebroken werd, maar "rechts" is zijn onschuld ten aanzien van fascisme al meer dan tachtig jaar kwijt.

Bouterse en zijn militairen speelden met het beeld van de Portugese revolutie. Meer dan retoriek is het niet geworden. Iets soortgelijks geldt voor Ghana en luchtmachtluitenant Jerry Rawlings, wiens staatsgrepen zelfs in mijn privéleven hebben ingegrepen. Wellicht hadden de Surinaamse militairen ook zijn beeld voor ogen.
En dan Thomas Sankara, die - waarbij Amílcar Cabral over het hoofd gezien wordt, om maar iemand te noemen - de Che Guevara van Afrika wordt genoemd. Putschistisch socialisme, Afrika leek er een abonnement op te hebben (ik vergeet net nog niet de Volksrepubliek Kongo te noemen).

Hoe kan een afzetten van de gekozen president toegejuicht worden "op straat"? En zo ja, omdat hij zich tot autocraat ontpopte - dat zegt men en het zal echt wel waar zijn - dan dient de grens getrokken te worden bij massa-arrestaties en schieten op tegendemonstranten. Om van het isoleren van Gaza, waar de Islamitische Broederschap aan het bewind blijft, als Hamas, nog niet te spreken.
Blijdschap over Egypte kan ik nog steeds niet (al zijn ook hier de redenen met mijn persoonlijk leven verweven) opbrengen.
Op naar de volgende ronde?

ADDENDUM
Saudações especiais para @s leitores de Portugal...

3 opmerkingen:

margarida zei

Bolas, está em língua estrangeira...
:(

José Moura Pereira zei

Mas tem "salutações" para nós :)

AdR zei

E não é língua estrangeira para mim :)