16 juli, 2013

De ontdekking van de vrouw in de plant


Misschien is het niet merkwaardig dat men koste wat kost moest bedenken wat mannelijk en vrouwelijk is bij planten. Ik zou van bepaalde katjes zonder meer denken dat ze "vrouwelijk" zijn, maar er zijn bomen met twee soorten katjes aan een enkele boom - daarvan wordt de ene dan mannelijk genoemd en de andere vrouwelijk.
Dat dit onderscheid en deze aanduiding als een ontdekking tot stand kwam is niet toevallig in de tijd waarin het nog steeds Doorslaggevende Verschil Tussen De Seksen werd uitgevonden, omstreeks de tijd waarin de heksenverbrandingen op hun einde liepen.

Hoe de seksualiteit van planten uitgevonden werd wordt uit de doeken gedaan in Anatomische sekse als uitvinding in de botanie - hoe stampers tot vrouwelijke en meeldraden tot mannelijke geslachtsorganen werden 1675-1735 door Christien Brouwer, een proefschrift uit 2004. Een synopsis, een bespreking door Saskia Poldervaart. De plant als middel om de seksen (van de mens) op hun plaats te zetten. Blijkbaar vond Linnaeus meeldraden actief en stampers actief en zodoende. De Nederlandse namen zijn dan toch ten minste verwarrend. Als men er althans die betekenis aan wil geven. Maar kom maar weer eens uit dit vertoog, om toch ook deze term te laten vallen.
Niet spieken: welke van de afgebeelde planteonderdelen is de vrouwelijke respectievelijk de mannelijke...?

Geen opmerkingen: