15 april, 2013

Lentebeeld vanaf Landscroon, Weesp

De begraafplaats is niet meer in gebruik, er is geen aula (meer), er worden geen nieuwe graven gedolven. In september vorig jaar is er een tante bijgezet, de steen is net schoongemaakt en opnieuw ingeverfd maar daar ga ik u niet mee lastig vallen.

Het is een drukke bedoening met vogelzang, eindelijk de eerste hommels, wat blinde bijen, een citroenvlinder en een andere vlinder die ik niet zo snel op naam kon stellen. Reigers bouwden een nest boven onze hoofden en lieten af en toe wat langsflatsen dat ons gelukkig niet raakte.

Ondanks de autoweg naar Muiden waarop het nooit meer stil is is het op het kerkhof zelf wel vredig en stil. Kieviten en scholeksters laten zich bij het overvliegen horen, als ik een nieuw pad opsla vliegt een angstige bruine vogel schielijk op - een wulp wellicht, er waren (en zijn nog wel) weilanden vlakbij.

Buiten aan de slootkant zie ik mijn eerste grote groepje Groot Hoefblad in bloei. Ik leg ze vast, draai mij om, een automobilist gebaart mij dat hij een vraag heeft. Zo goed ken ik de weg niet in Weesp, laat staan in Muiden, maar dat bedoelt hij niet. Of ik natuurfoto's maak. Ja, zeg ik, enigszins verrast. Hij had 's ochtends op de heenweg twee gieren gezien in het weiland verderop, kon dit en lag het aan de zuidenwind? Het lijkt mij een verrassende waarneming maar het is niet uit te sluiten. Waarneming.nl heeft vooralsnog geen gieren te melden in Nederland, dus ook niet in de Vechtstreek. Mochten het zeearenden zijn geweest (gesteld dat de man het niet goed kon onderscheiden) dan was de waarneming nog steeds bijzonder, maar dan kan deze verklaard worden door de aanwezigheid van de Oostvaardersplassen niet zo ver weg.

We gaan het stedeke in, maandagmiddag is een stille dag, in de enige tapperij die open lijkt aan de voorvaderlijke gracht wordt gerookt, maar wij kunnen het terras op dat nog niet ontwinterd lijkt, ook niet na de eerste warme dag gisteren. Wij drinken er Wispe-bier, volgens de bardame de voortzetting van het door Heineken kapotgeprocedeerde eerdere Weesper bier, Olm (maar dit lijkt mij niet juist). Er fietsen veel hockeymeisjes en een meisje met een zweepje loopt langs - ik moet lachen bij haar aanblik, en ondanks haar leeftijd (veertien schat ik op zijn hoogst) geeft zij te kennen dat zij mijn lach kan plaatsen en geeft zij ferme zwiepen tegen de prullenbak en lacht zij terug (oef, men moet oppassen als volwassene maar dit kon dus).
Is Weesp inmiddels een "dure" forensenplaats, van industrie ontdaan?

Het is vredig en zonnig tot er wolken voor de zon schuiven, maar ze brengen nog geen regen.
Een mooie dag, op een steen las ik Dank U voor het leven, Heer - goed gezegd.

Geen opmerkingen: