24 april, 2013

De stille lente zonder huismussen


Eigen huismus eerst...

Op deze kaarten van Nederlandstalig België is de achteruitgang van de huismus vooral in het stedelijk gebied vast te stellen. Op de kart die de toestand van 2002 weergeeft zijn Brugge, Gent, Antwerpen en Leuven - en, maar wel aanzienlijk minder, Brussel - aan de concentratie moeiteloos terug te vinden. In 2011 is het verband tussen stedelijkheid en mussen vrijwel verdwenen op de kaart. Is in België net als in Nederland een musvijandig Bouwbesluit van toepassing, kan daar de EU voor aansprakelijk gesteld worden? Ook in Engelse steden zijn de huismussen vrijwel verdwenen.

Maar de achteruitgang in India kan waarlijk niet aan Europese regelgeving geweten worden. Er is dus iets anders en ingrijpenders gaande.

Een Hongaarse site in het Engels (waarop gesteld wordt dat de achteruitgang in Hongarije vooralsnog meevalt).

De huismus stelt ons, als mensen, voor een raadsel, als vast begeleider - tot voor zeer kort geleden dan, in evolutionaire termen absurd kort geleden.

[Dit stuk is gisteren 23 april hier verschenen onder de titel De huismus als raadsel, en om de raadselachtigheid te vergroten was het vandaag 24 april slechts als schets van vijf woorden en een foto terug te vinden. Ik heb het gereconstrueerd en zelfs uitgebreid.
Een raadsel, want het was gepubliceerd en zelfs bekeken.]

Geen opmerkingen: