21 april, 2013

De verjaardag van de kolonelscoup die niet gevierd werd


Vanuit het idee dat er een "actie-infrastructuur" klaar moest zijn, eigenlijk als voorbereiding op de Revolutie die nooit meer ver weg kon zijn, kreeg een zeer klein comité van de Federatie van Vrije Socialisten in Amsterdam als taak materiaal in te kopen. In die dagen, ik spreek van 1973, demonstreerde je nog met ordentelijke doeken (kaasdoek vaak, dat was te koop op de Albert Cuypmarkt, misschien een oud wit laken). Verf voor het beschilderen van de spandoeken.
Wat verder? Ik weet het niet meer - het idee was klaar te staan voor de bezetting van de Griekse ambassade ter gelegenheid van de zesde verjaardag alweer van de kolonelsstaatsgreep. De NAVO vond het allang best, een militair regime in een van de lidstaten (in Turkije was het ook al eens uitgevoerd, in 1971 inmiddels nog een keer, het werd traditie daar). We horen nog steeds dat de NAVO democratie exporteert, en wie stelt het ter discussie?

De bezetting is niet doorgegaan. Of de plannen serieus waren kan ik niet eens meer goed beoordelen. Misschien zegt mijn archief er iets over, maar waar is het in dit geval? In de kratten uit mijn ouderlijk huis of in een vuilniszak namens de barbaren?
Wat ik nog niet verteld heb: ik maakte deel uit van dit zeer kleine voorbereidingscomité. Misschien heeft de Dienst in samenspraak met de zogenaamde woonstichting DeKey alsnog zijn gram gehaald twee jaar geleden, wie zal het zeggen.
Misschien toch eens aan Roel van Duijn vragen of hij anderen aanbeveelt hun dossier op te vragen.

(Interim-aflevering van de Dubbele Boterham met Kaas)

Geen opmerkingen: