18 juni, 2009

Vossen en passie


Pepe Escobar in de Asia Times lijkt een redelijke analyse van de verkiezingsperikelen in Iran te hebben. Zijn conclusie:

This has nothing to do with the US-supported color-coded revolutions in Eurasia. This is about Iran. An election was stolen in the United States in 2000 and Americans didn't do a thing about it. Iranians are willing to die to have their votes counted. There is now an opening for a true Iranian people-power movement not specifically to the benefit of Mousavi, but with Mousavi as the catalyst in a wider struggle for real democratic legitimacy. The die is cast; now it's people power against "divine assessment".


Na Servië, Oekraïne, Georgië - pogingen in Moldavië en Belarus, en opgeklopte toestanden in Libanon is het, zeker als er een kleurtje wordt gehanteerd, de kleur van de islam nota bene, en over twitter-revolutie wordt gepraat in een land waar weinigen zelfs maar telefoon hebben (zie ook: Moldavië), is het moeilijk niet aan een Speciale Operatie te denken.

Mijn politiek-analytische intuïtie zegt dat ook de voorstanders m/v van Moussavi niet vatbaar zijn voor CIA-influisteringen. Escobar zinspeelt er op dat er een machtsstrijd aan de top gaande is in Iran, die mede op straat wordt uitgevochten. Precies een jaar geleden schreef Stephen Zunes dat het paranoia is van links te denken dat de CIA de massa's in landen als Oekraïne en dergelijke op de been kon krijgen en houden.

Misschien, ik zou het willen geloven, al was het maar om de geweldloze actie te redden van de slechte naam die zij juist op deze manier krijgt. Maar ook als Zunes gelijk heeft is het opvallend (en ergerlijk) dat de gelijkgeschakelde media van "het westen" zo zitten te kraaien ten gunste van verkiezingskandidaten die ofwel geheel verweven zijn met het systeem (als in Oekraïne of Iran) of zelf onmiddellijk de postuur van Democrator aannnemen (Georgië).

Zelfs of ook Robert Fisk, die toch wat gewend is laat zich meeslepen.

De Groene Revolutie, die is in de geest van Peter Maurin - ik twijfel of die rondwaart in Iran.

Geen opmerkingen: