24 juni, 2009

Een saluut aan het witte gevaar


In het boek waarop ik zinspeelde in de vorige post komt de VAMI ter sprake - de tweede keer in een week, dat moet ergens een teken van zijn, Jonge Vriend, al weet ik niet waarvan.
Mijn schoonouders haalden eerder herinneringen op aan lunches bij de melksalon van de VAMI op de Kalverstraat tijdens hun verloving. En de Held van het onderhavige boek is ijscoman van de VAMI langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer.

De VAMI - was Sterovita, de enige vermaledijde koeienmelk die ik verdroeg, niet van hen? Sterovita was of is nog een spreekwoordelijke aanduiding voor een heel witte huid die de zon nooit te zien krijgt ("Sterovitabenen").
Je spreekt VAMI trouwens uit, voor de zekerheid, als FAMI, het acroniem staat voor Vereenigde Amsterdamsche Melkinrichtingen. Bij Artis was ook een salon, en aan het eindpunt van de blauwe tram in Zandvoort, als ik het mij goed herinner. Milkshakes kon en kan ik wel aan.
(Het lijkt trouwens of iedereen op straat ijsjes loopt te eten momenteel, dat is ook al een Teken, onthoud dit want ik kom er niet op terug, Jonge Vriend).

Waar is de VAMI gebleven? Ongetwijfeld in de Melkunie opgegaan, die Campina heeft opgeslokt en onder die naam een global player is. Zucht.

Zoals VAMI bij Artis en Zandvoort hoorde, paste de Sierkan bij zwemmen in het (De) Mirandabad. Bij de tunnel onder de Rivierenlaan was een karretje van Sierkan-ijs. Dat hoorde er bij, na het zwemmen.
Où sont les glaces d'antan?

De Sierkan blijkt de "Haagse" concurrentie te zijn geweest van de Amsterdamse VAMI.
En veel is vastgelegd op een site gewijd aan Nederlandse zuivelhistorie. Voor allerhande geschiedenis van het dagelijks leven hoef je niet van je scherm weg...

Melkfabrieken her en der in Amsterdam. Naast een ervan in de Pijp heb ik nog gewoond, maar toen was het een kraakachtig jongerencentrum waar wij vergaderingen hielden van onder andere het Studenten Steunkomitee Nieuwmarkt. De Melkweg aan de Lijnbaansgracht is landelijk bekend. Het gebouw van Roodmerk, Bethaniënstraat/Boerensteeg, was ook een melkfabriek geweest, het komt niet voor op de lijst waarnaar ik verwijs.


Ach, de weezoete misselijkmakende geur van koeienmelk. Overal verdwenen van stad en land. Als saluut een foto van "De Lent" in Nijmegen, waar mijn geliefde vlakbij woonde. Van de sluiting ben ik nog getuige geweest, er staat nu allang weer prettige nieuwbouw.

Geen opmerkingen: