05 oktober, 2008

Meer dan ooit ruischt de regen


Bij staatsrecht leerde je de gang van een wetsvoorstel. Het werd in de afdelingen besproken - uit de berichtgeving in het algemeen bekend als Kamercommissies. De Raad van State wordt geraadpleegd. Het advies dienaangaande wordt nogmaals in klein comité bekeken. Dan wordt het in de Tweede Kamer besproken en aan stemming onderworpen. Aangenomen wordt het doorgestuurd naar de Eerste Kamer. Die mag er ook de tjd voor nemen. Zelfs het staatshoofd mag er formeel nog over denken voordat het wet wordt.

Deze gang kent men blijkbaar niet in de VS. De PATRIOT Act was een hamerstuk. Het lag al klaar, te wachten op 11 september 2001. Geldt dit voor het Wallstreetlosgeld ook?
Als maandag het klapvee in het Congres geen zevenhonderd miljard op wil hoesten dan breid je de aan te nemen wet enorm uit en werp je het geheel opnieuw voor de troep. Juichend nemen ze het alsnog aan, de vrijdag in dezelfde week.

Voor de nationalisatie van Fortis/ABN AMRO is blijkbaar geen wetgeving vereist. Bijna 17 miljard is meteen ter beschikking. De berichtgeving is zo verward dat nog niet duidelijk is of dit bedrag bovenop de eerder uitgetrokken 4,8 miljard komt. (Want België en Luxemburg blijven "hun deel" betalen - maar vermoedelijk is het inbegrepen). Waar komt het geld vandaan?
En inderdaad, de Kamer kan wederom als klapvee dienen.

Mocht deze in de staatsrechtelijke fictiewereld de belangrijkst geachte instelling van de Nederlandse staat haar gezag nog niet verspeeld hebben door een potje meieren over klierige jongetjes in Gouda dan zou men toch denken dat deze geldsmijterij de doodssteek is. Ik ben niet van het soort anarchisten dat daar blij mee is. En wat is dezer dagen het alternatief? Het is zelfs beangstigend.

Waarom duikt dit soort nieuws vooral in het weekeinde op? Nu moet er blijkbaar weer paniekig gedaan worden over de Duitse bank Hypo Real Estate (die naam alleen al). 35 miljard moet er even voor op tafel komen, en het Belgische bankwezen kan door deze val verder de put inraken. Het Nederlandse niet?
Zijn het de kleine spaarders die elf mijard hebben opgenomen bij Fortis de afgelopen week? Ik geloof er helemaal niets van.
De crisis is spektakel, en misschien past de berichtgeving weer in de shocktherapie zoals Naomi Klein die in ander verband beschrijft.

Als Fortis ABN AMRO gesaneerd is op kosten van de belastingbetaler wordt de bank "gewoon weer privaat", zegt sociaal-democraat Bos.

ADDENDUM
Het blijkt dat de "injectie" van staatsmiljarden in Fortis inderdaad binnen een week "verdampt" is.
De Belgische en Luxemburgse tak van Fortis wordt overgenomen door BNP. dit betekent niet de redding van Fortis, maar dat eerder vroeg dan laat het bericht zal komen dat BNP Paribas in moeilijkheden is.

Geen opmerkingen: