09 oktober, 2008

Hotperdom


Er zijn ogenblikken dat het nieuws de waarschijnlijk bij niet-Nederlandstaligen meestbekende Nederlandse uitroep uitlokt. De kolonialen waren zo beschaafd dat het in het Maleis terechtgekomen is in de bovenstaande vorm. Ik weet dat ik die hier niet kan of mag laten vallen. Maar eigenlijk weet ik niets anders te zeggen op het nieuws dat er nu over IJsland wordt losgelaten.

De banken van dit schijnbaar (!) zo keurige sociaal-democratische land hebben kredieten uitgegeven ter waarde van meer dan tien keer het BNP van dit land - een Albanees piramidespel, wordt het al genoemd. Maar met betrekking tot Albanië hadden de berichtgevers destijds - 1997 - de smoes dat men daar (nog) niet gewend was aan kapitalistisch bankieren. En wat dan te zeggen over IJsland?
Of over Wales? Gemeenten in Engeland? Spaarders in Nederland? Gaat de NAVO ingrijpen in dit landje van onwetenden waar ze maar raak doen met hun banken, net als in Albanië?

Klein probleem: IJsland is al lid van de NAVO. En er zijn geen wapendepots, zoals Hoxha die had verspreid, die geplunderd kunnen worden. Denk ik. Maar Wouter Bos gaat ze wel eens de waarheid vertellen. Hier dat geld dat er nooit geweest is!

Geen opmerkingen: