14 oktober, 2008

Het belang van Al Singer en John McDonald


Zowel John McDonald als Al Singer hebben slechts één shift dienst gedaan als nieuwslezer bij Radio Caroline South, in 1966. Als ik hen was en zou moeten rondsolliciteren zou ik het denk ik niet op mijn cv zetten. Maar als stemmen van dat schip, in die tijd en speciaal dat jaar, vertegenwoordigen zij meer dan een baantje van een of twee weken. Toenmalig deejay Keith Hampshire liep zijn fotocollectie na en kon de afgebeelde zwemmer niet thuisbrengen, behalve dan als nieuwslezer (met de toevoeging: hij had een Amerikaans accent). Het is hoogstwaarschijnlijk een van de aan het begin genoemden, en dus wed ik op Al Singer. Keith Hampshire denkt dat ik gelijk kan hebben. Ik ben benieuwd of we het ooit zullen weten. Will Al Singer, one time newsreader on Radio Caroline, please make himself known? Or John McDonald, for that matter...

Waarom dit willen weten? Omdat een vraag beantwoord wil worden en nu eenmaal niet meer weggaat als zij eenmaal gesteld is. Het is - het verwijt heb ik wel eens naar mijn hoofd geslingerd gekregen in ander verband - postzegelverzamelen. Maar in de eerste plaats is het aardig een vraag op te lossen, waarvan ik denk dat dit nu bijna gebeurd is - en dit via het Nieuwe Medium internet over Oude Media als foto en radio - spelers: Graham Webb in Australië, PHOF in Engeland, Keith Hampshire in Canada en ik in Nederland. Dat is natuurlijk ook aardig.

Belangstelling voor het verleden is eigen aan de mens, en wie es eigentlich gewesen moet men benaderen als het te doen is. Zeker als het over een geschiedenisverhaal is dat je eigen levenspad gekruist heeft, maar zeker dan niet alleen.


Enfin, Keith Hampshire, en als ik dit hoor dan denk ik vanzelf aan Simon Dupree and the Big Sound (I see the light, oorspronkelijk van de Five Americans)

Geen opmerkingen: