17 april, 2006

Het recht om Volksduitser te heten


..of zoiets...
Een genante hoeveelheid Nederlanders hebben voorgeslacht dat uit het huidige Duitsland geïmmigreerd is - in tijden waarin Nederland zelf nog niet eens bestond, laat staan Duitsland.
Ik draag zelf de voor- en de achternaam van een immigrant uit Goch, zur Zeit al deel van Pruissen [zo werd het toen gespeld], maar van huis uit deel van de Nederlanden.
De vraag kwam op ten burele van Christianarchie of dit inhoudt dat ik op grond van mijn Duitse voorgeslacht als rechtgeaard Volksduitser voor de Duitse nationaliteit mag kiezen - volgens het recht van de terugkeer. En of dat niet op grote schaal zou kunnen gebeuren - dit alles uiteraard ter meedere glorie van de Europese integratie.
Tegelijk bedenk ik dat dit een hoop gedonder kan opleveren, als de halve of hele Belgische Oostkantons die truc zou uithalen, of Elzassers. Zo Volksduits als de neten, kan ik u verklappen - op een zomerdag in Eupen ruik je de Sauerkraut op straat.
Het vermoeden is dat het niet werkt, ook niet als ik heel Gochs een veer op een hoedje zet en in Lederhosen ga lopen.
Citaat van een aan Volksduitsers gewijde site - deze vermeldt kies zonder toelichting dat de uitdrukking in de "jaren dertig van de twintigste eeuw" is opgekomen. Ach so....
"Das Grundgesetz für [sic] Bundesrepublik Deutschland stellt die Volksdeutschen aus Osten den Bundesdeutschen gleich."
Niet uit het westen dus.

Geen opmerkingen: