15 april, 2006

Decadent


Koen Koch is in Trouw opgevolgd - niet door een van de Vaste Verdachten uit de neoconpool maar wel door iemand daar zeer dicht bij - de directeur van Clingendael, staatsdenktank met VVD-nestgeur. Deze vredesonderzoeker die uiterlijk wel zou opknappen van een behoorlijke knipbeurt bij de kapper (lang haar is al jaren meer iets van rechts - zo gaat dat) schrijft deze week een column onder de kop: "Europeanen zijn zo gewend aan welvaart en vrede dat ze een tikkeltje decadent zijn geworden."
En verder de gebruikelijke ideologische kletskoek over de Franse jeugd die niet tegen veranderingen kan en daarom de straat opgaat. Deze mijnheer De Wijk zal er zeker niet mee instemmen dat er maar een jonger of een ouder onderzoeker op zijn comfortabele plaatsje moet komen te zitten zonder verdere reden. Het gaat altijd over de ander die te lui en te zeer gericht op comfort is. "Wij" gaat altiljd over de anderen bij de heersende klasse. Want ja, de man is wellicht geen kapitalist of aanstaand manager, hij is in de opinieindustrie als belangrijk aangemerkt, en dat telt dezer dagen nogal.
Wat wil zo iemand met zijn flutbetoogje dat in feite helemaal niet over de opstand in Frankrijk gaat zeggen? In laatste instantie: oorlog en armoede zijn goed, daar blijf je scherp en vechtlustig bij. En tonen die jongeren vechtlust, dan is het toch weer verkeerd, want decadent. Het bombarderen en plunderen van islamitische gewesten, dat vinden De Wijk en zijns gelijken goed. En een slechtbetaald baantje voor de ander waar deze zonder opgave van redenen uitgeslingerd kan worden als deze 'te duur" is.
Ideologisch gesproken is het kapitalisme voorbij en nog eens voorbij (geen poëzie in dit verband!). De Democratische Markteconomie werd ons omstreeks 1990 verkocht als de ware bron van vrede en welvaart. Dat mogen we ons niet meer herinneren. Oorlog en armoede, dat is het ware bestaan. En dat moeten we ook graag willen. Anders zijn we decadent.
Tien keer raden op wier zak deze De Wijk teert.

Geen opmerkingen: