13 april, 2006

Barmhartig en verheven

Voor mijn gevoel ergens gistermiddag, maar in feite langer geleden dan mij dierbaar zou kunnen zijn heb ik onderzoek gedaan ter wille van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Het rapport werd tenslotte Onder invloed van Duitsland, WRR-rapport nr. 23, misschien is het intussen als pdf te vinden op de aangegeven site. (Ik durf er niet naar te kijken).
Het rapport baarde wel enig opzien, ik wist eerlijk gezegd niet eens dat mijn onderzoek er op de een of andere manier in verwerkt was.(Er had ook iets in Economisch-Statische Berichten over gestaan).
Ik herinner mij vooral het speurdersplezier dat het onderzoek inhield. Ik heb zo sterk de indruk dat mensen die een betaalde baan hebben bij de universiteit dat ontberen, het genoegen van zoeken en nadenken - want de Kultuurkamer vraagt om Publikaatsies die natuurlijk Paradigmaties moeten zijn. Wetenschap doe je niet voor de aardigheid.
De grootste investeerders vanuit Nederland in Duitsland bleken allerlei stichtingen te zijn die in vastgoed belegden, het ging om onwaarschijnlijk grote bedragen. Stichting Clementer et Auguste, klinkt zeer verheven en genadig inderdaad, maar wat betekende dit verder? Misschien valt bij u het muntje sneller. Als je hoofd verder vooral bij allerlei technische bedrijven in de metaalsector zit valt het niet zo op (let wel, we hebben het over de jaren zeventig, toen Nederland nog industrie kende).

Hoe geruchtmakend het rapport was weet ik niet meer. Ik kan mij ook niet voorstellen dat de latere Atlantische oriëntatie van de Nederlandse politiek hierdoor beïnvloed is. Ik zou hopen van niet. Ik weet vrijwel zeker van niet, Trouwens. WRR-rapporten hebben zelden invloed.
Dat ze door de Vaste Verdachten in het openbaar zo ongeveer rijp voor de boekverbranding worden verklaard lijkt mij een nieuwe ontwikkeling. De WRR moet natuurlijk niet dingen laten horen die bepaalde mensen helemaal niet willen horen. Dat Nederland economisch en politiek sterk aan (toen nog West-)Duitsland vastzit - het was voor wie een beetje oplette toch wel duidelijk, ook zonder rapport. Dat voortdurend hetzen tegen moslims De Moslim als Gattungswesen niet direct verzoeningsgezind maakt - met een beetje gezond verstand of christelijk gevoel zou je dat ook kunnen bedenken. Beide zijn echter zo goed als geheel afwezig bij de Boven Ons Gestelden. Wat ging er wanneer fout?


De familie Brenninkmeijer heeft het hoofdkantoor inmiddels verplaatst naar België, levert een speurtochtje vanuit de bureaustoel op. Dus die investeringen zijn geen "Nederlandse" investeringen meer. "Loslaten is een kunst", zegt het bureau dat de mensen die ontslagen zijn bij het Nederlandse hoofdkantoor begeleid heeft. In dat soort industrie is Nederland heel sterk inmiddels. Stof tot nadenken...

Geen opmerkingen: