25 april, 2006

Het huisvestingsproject van de VS


Het geval van Bernard Baran, vals beschuldigd van het molesteren van kinderen toevertrouwd aan zijn zorg, is dankzij een BBC-interview in de internationale publiciteit gebracht. Hier meer over zijn zaak. Als hij schuld had bekend was hij na een jaar of vijf vrijgelaten. Maar hij weigert dit terecht, omdat hij onschuldig is, en dus zit hij al 21 jaar vast. Een aantal jaren dat mij bekend voorkomt.
Hoe een land dat zo'n corrupt rechtssysteem heeft kan poseren als toonbeeld van vrijheid en democratie is een raadsel dat het verstand bijna te boven gaat.
In verband met de zaak van Bernard Baran wordt vermeld dat waarschijnlijk tien procent van degenen die de VS-gevangenissen bevolken - de Goelag-archipel van de VS, wordt het al openlijk genoemd - onschuldig vastzit. Het onderzoek naar de onschuld wordt gedaan door mensen buiten het juridische systeem.
Tien procent van (vandaag) 2,207,577 mensen, dat is dus een flinke stad van meer dan 220.000 inwoners, gevormd door ten onrechte opgesloten mensen. Laten we net doen alsof het overdreven is - er is geen goede reden dit te denken, maar we doen alsof - en dat het om "slechts" 1 procent zou gaan. Dan hebben we het nog altiljd over 22.000 mensen die ten onrechte opgesloten worden gehouden in de VS. Let wel, dan hebben we het niet over de CIA-kampen of over Guantánamo - maar over de 'gewone" gevangenissen in de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen: