19 april, 2006

Gierzwaluwen en koekoek op 9 april


Vorig jaar lag of zat er een gierzwaluw op de rijweg van de hoofdstraat van het dorp waar ik regelmatig verblijf. Van de bakker aan de overkant - ze waren net aan het sluiten - kon ik een stuk karton van een taartdoos krijgen om het vogeltje op te schuiven en eventueel het luchtruim te doen kiezen. Onvoorstelbaar hoe licht zo'n gierzwaluw is.
Van Thijsse moet je ze de lucht in gooien, maar op een rijweg, hoe stil ook, vond ik dat gevaarlijk. Ik schoof het vederlichte hoopje op een muurtje en hoopte er het beste van.Toen ik mijn boodschappen had gedaan zat het vogeltje nog op de muur. Een uur of twee later niet meer. Ik hoop dat het goed is afgelopen.

Zondag 9 april meende ik de eerste koekoek te horen in de duinen bij Bakkum. Volgens Henk van Halm is de eerste bevestigde waarneming van een koekoek in de Amsterdamse Waterleidingduinen gedaan, Goede Vrijdag 14 april. De eerste gierzwaluwen zijn al op 9 april gezien. Dan lijkt het mij ook wel waarschijnlijk dat ik inderdaad een koekoek gehoord heb - dit is allemaal wel juist opmerkelijk vroeg. En dat terwijl het weer nog steeds matig is. Gisteravond pas voor het eerst in de avondschemering een vleermuis op de gracht gezien (de bomen zijn nog kaal genoeg om het waar te nemen). Als de huismus het moeilijk heeft door gebrek aan insecten, hoe zit het dan met gierzwaluwen en vleermuizen?

Luister hier naar een fragment van Delius' On hearing the first cuckoo in spring.

Geen opmerkingen: